Σχέδιο για παραμονή των Ισραηλινών εποίκων στο Γκολάν υπό συριακή κυριαρχία
Το Ισραήλ σχεδιάζει να αφήσει τους Ισραηλινούς εποίκους στα Υψίπεδα του Γκολάν υπό τη συριακή κυριαρχία, σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα εργασίας που παρουσιάστηκαν στις τελευταίες συροϊσραηλινές συνομιλίες για την ειρήνευση στην περιοχή, αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Χααρέτζ.
Το Ισραήλ σχεδιάζει να αφήσει τους Ισραηλινούς εποίκους στα Υψίπεδα του Γκολάν υπό τη συριακή κυριαρχία, σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα εργασίας που παρουσιάστηκαν στις τελευταίες συροϊσραηλινές συνομιλίες για την ειρήνευση στην περιοχή, αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Χααρέτζ.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ επιβεβαιώθηκε ότι το έγγραφο αυτό συζητήθηκε στις συροϊσραηλινές ειρηνευτικές συνομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Εχούντ Μπαράκ, και το Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ αλ-Σάρα. Τονίστηκε πάντως ότι το εν λόγω έγγραφο δεν είναι το μόνο που συζητήθηκε, καθώς το Ισραήλ παρουσίασε δεκάδες έγγραφα με προτάσεις για το θέμα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιόζι Μπεϊλίν, με δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο, τόνισε ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η παραμονή των εβραίων κατοίκων στα Υψίπεδα του Γκολάν, αν συμφωνήσουν οι Σύροι.
Από την πλευρά του, ο Γέχουντα Χαρέλ, ένα από τα ηγετικά στελέχη των εβραίων εποίκων στο Γκολάν, δήλωσε ότι χιλιάδες Ισραηλινοί στο Γκολάν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν αυτή τη λύση.
Περίπου 17.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν σε 32 οικισμούς στα Υψίπεδα του Γκολάν, που κατελήφθησαν το 1967 από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πως η Συρία έχει δημοκρατικό καθεστώς, με οποιαδήποτε έννοια του όρου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε πως η συριακή κυβέρνηση έχει χτίσει τη δημόσια εικόνα της γύρω από το γεγονός ότι αντιτίθεται στην ειρήνευση με το Ισραήλ.