37

Στρατιωτικές δυνάμεις της Ζιμπάμπουε συνέχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών του Κονγκό, κοντά στην πόλη Ικέλα, 700 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κινσάσα.

Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου δικαιολόγησε τους βομβαρδισμούς, επικαλούμενος την προστασία των αεροσκαφών ανεφοδιασμού που προσγειώνονται στο Κονγκό.


Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες της Ζιμπάμπουε μάχονται στο πλευρό του πρόεδρου του Κονγκό, Λόρεν Καμπιλά. Τον πρόεδρο Καμπιλά υποστηρίζουν, εκτός από τη Ζιμπάμπουε, η Ναμίμπια και η Αγκόλα, ενώ οι αντάρτες δέχονται βοήθεια από την Ουγκάντα και τη Ρουάντα. Οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών συνεχίζονται παρά την εκεχειρία που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.


Στο μεταξύ, εκατοντάδες αντάρτες της οργάνωσης UNITA της Αγκόλα, εισρέουν στο Κονγκό για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κονγκό, Γκαετάν Κακουτζί, κατήγγειλε τους αντάρτες της UNITA ότι μεταφέρουν τον εμφύλιο της Αγκόλα στα εδάφη της χώρας του. Δεν διευκρίνισε, όμως, αν στόχος των ανταρτών είναι να χρησιμοποιήσουν το Κονγκό ως βάση για τις επιθέσεις τους στην Αγκόλα, ή αν πρόκειται να πολεμήσουν για την ανατροπή του Καμπιλά, ο οποίος υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Αγκόλα.


Το ζήτημα της εμφύλιας σύρραξης στο Κονγκό βρίσκεται στην ατζέντα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος επισκέπτεται από την Τετάρτη χώρες της Κεντρικής Αφρικής.

Associated Press