47

Πραγματοποιούνται αύριο Κυριακή, παρουσία Ελλήνων και ξένων επισήμων εκπροσώπων διεθνών και άλλων οργανώσεων από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα εγκαίνια της Εβραϊκής Συναγωγής των Χανίων που ανακαινίσθηκε και λειτουργεί ύστερα πό 55 χρόνια.

Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων που οργανώνει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, πραγματοποιήιθηκε πρωινή λειτουργία σε προαύλιο της Συναγωγής, ενώ το βράδυ ο Δήμαρχος Χανίων παραθέτει επίσημο δείπνο στους προσκεκλημένους.

Αύριο, στην επίσημη τελετή των εγκαινίων το παρών θα δώσει και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η Συναγωγή «Ετς Χαγίμ« είναι σήμερα το μοναδικό μνημείο που μαρτυρεί την επί 2.300 χρόνια εβραϊκη παρουσία στην Κρήτη.

Η λειτουργία της Συναγωγής διακόπηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής με τη σύλληψη και τον αφανισμό των 265 Εβραίων του νησιού, τον Ιούνιο του 1944.

Στη συνέχεια, η συναγωγή υπέστη από τους βομβαρδισμούς σοβαρότατες ζημιές με αποτέλεσμα το πέτρινο κτίριο του 14ου αιώνα να καταρρεύσει.

Από το 1996 το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο ξεκίνησε εκστρατεία για αναστήλωση της Συναγωγής.

Στην προσπάθεια ανταποκρίθηκαν το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων που περιέλαβε τη Συναγωγή στα μνημεία άμεσης αποκατάστασης,ιδρύματα του εξωτερικού, το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιώτες.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1997, ολοκληρώθηκαν φέτος και η Συναγωγή δεσπόζει ξανά στην παλιά εβραϊκή συνοικία των Χανίων. Η αναστηλωμένη Συναγωγή, κέντρο έλξης ξένων τουριστών θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα ως κέντρο πνευματικών εκδηλώσεων και οργάνωσης συνεδρίων στην πόλη των Χανίων.

Το τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την επαναλειτουργία της Συναγωγής Χανίων, περιελάμβανε χθες το βράδυ, την τελετή τοποθέτησης των κυλίνδρων του Νόμου στο Ιερό της Συναγωγής και την τελετή του καρφώματος των μεζουζά (ειδικών καρφιών που περιέχουν εντός τους χαρτάκια με ευχές από τη βίβλο στις τρεις εξωτερικές ουρές της συναγωγής.

Ακολούθησε μέσα στο χώρο της Συναγωγής η παραδοσιακή προσευχή

και η λειτουργία για την υποδοχή του Σαββάτου.

ΑΠΕ