Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προκλητικός Τσαβούσογλου : Υπεύθυνη η Ελλάδα για την ένταση στο Αιγαίο

Προκλητικός Τσαβούσογλου : Υπεύθυνη η Ελλάδα για την ένταση στο Αιγαίο

Παρά τις δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, καθώς επίσης και τις «βόλτες» των τούρκων ψαράδων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο τούρκος ΥΠΕΞ «κάνει το άσπρο μαύρο» και κατηγορεί τη χώρα μας ότι ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Να αντιστρέψει την πραγματικότητα στο Αιγαίο επιχειρεί για ακόμη φορά η Άγκυρα, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κατηγορεί τη χώρα μας για την όξυνση της έντασης.

Παρά τις δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, καθώς επίσης και τις «βόλτες» των τούρκων ψαράδων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε διπλωμάτες «κάνει το άσπρο μαύρο» και κατηγορεί τη χώρα μας ότι ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, μιλώντας στη διάσκεψη των πρεσβευτών υποστήριξε ότι η Ελλάδα κάνει περίεργα πράγματα «παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της».

«Στις δύσκολες ημέρες τους πάντα είμαστε δίπλα τους. Αλλά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πάλι αυξάνουν την ένταση κάνουν πράγματα πολύ περίεργα, που δεν γίνονται. Όλοι μας δεν θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης και ευημερίας;» τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα του Κυπριακού, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους για μη συνεργασία και επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο, πρέπει να ξεκινήσει μία καινούρια διαδικασία. Οι Ε/Κ δεν θέλουν να συνεργαστούν. Κι αυτό το είδαμε πέρυσι. Το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν Μοντανά».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες για πυροβολισμούς τούρκων ψαράδων κατά ελλήνων 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου, με τον φόβο «θερμού επεισοδίου» από την πλευρά της Άγκυρας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ να είναι ορατός, ιδιαίτερα και λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Ο φόβος έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία συνήθως, όταν βρίσκεται στα σχοινιά, προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής της γνώμης. Επιχειρεί πάντα κινήσεις αποπροσανατολισμού, εξάγει την κρίση της και το κάνει με εθνικιστικό τρόπο.

Ηδη οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ με αφορμή την παράνομη, πολύμηνη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, Αγγ. Μητρετώδη και Δημ. Κούκλατζη. Από το μέτωπο αυτό δεν υπάρχουν νέα, ούτε καν για τις προθέσεις της Αγκυρας ως προς το κατηγορητήριο που θα τους ανακοινωθεί. Εκφράζονται δε φόβοι ότι με την Τουρκία να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, είτε απελευθερώνοντας τους δύο είτε επιταχύνοντας τις δικαστικές εξελίξεις.

Ομως, η Αθήνα και η Λευκωσία ανησυχούν μήπως ο Σουλτάνος επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας του εξωτερικεύοντας τα προβλήματα που έχει.

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι για «επεισόδιο» Ερντογάν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024