Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγωνία για την απάντηση της Μόσχας στην απέλαση των ρώσων διπλωματών

Αγωνία για την απάντηση της Μόσχας στην απέλαση των ρώσων διπλωματών

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τους έλληνες δημοσιογράφους για ενημέρωση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η απάντηση της Μόσχας στην απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, την ώρα που ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας -δύο άλλοτε παραδοσιακών συμμάχων- λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Την έντονη δυσφορία που εξέφρασε τις προηγούμενες ημέρες η ρωσική πλευρά, χαρακτηρίζοντας «απολύτως αβάσιμο» το περιστατικό με τους διπλωμάτες και καλώντας τον έλληνα πρέσβη στη Μόσχα για εξηγήσεις, αναμένεται να γνωστοποιήσει και στους έλληνες ανταποκριτές η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τους έλληνες δημοσιογράφους για ενημέρωση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη.

Μόλις η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, η Ρωσία απάντησε με απειλές για απέλαση ελλήνων διπλωματών, στην Αθήνα άφησαν ξεκάθαρες αιχμές ότι η Μόσχα απείλησε ή προσπάθησε να χρηματίσει βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ παρενέβησαν κατηγορώντας τη ρωσική πλευρά και το Σάββατο ήρθε και το σχόλιο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να έρθει στην Ελλάδα το φθινόπωρο αλλά το ταξίδι έχει πλέον τιναχθεί στον αέρα, είπε ότι «τα τελευταία γεγονότα και οι απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο. Του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο».

Είχε προηγηθεί δε, δημοσίευμα των FT που ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας στην Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση -σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον- έχει πραγματοποιήσει μια κρίσιμη στροφή στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, προκαλώντας προβληματισμό και πολλά ερωτήματα. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για «αξιόπιστη και αποφασιστική πολιτικής αποτροπής και άμυνας» απέναντι στη Ρωσία.

Η φράση του πρωθυπουργού, που εν πολλοίς αντανακλά τις τρέχουσες εντάσεις στη διεθνή σκηνή, σηματοδοτεί ότι η και η Ελλάδα πλέον θεωρεί ότι η Ρωσία αποτελεί μια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια γενικά αλλά και ειδικότερα τις χώρες της Δύσης.

Τζανακόπουλος: Θεωρούμε το θέμα λήξαν

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας πως «δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος». Χαρακτήρισε δε, την τοποθέτηση του Σεργκέι Λαβρόφ άστοχη.

Σε σημερινές του δηλώσεις στον Real FM, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο, εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως ελληνική Πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας, τελεία και παύλα».

Παράλληλα, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πήρε τα μέτρα που ήταν να πάρει και θεωρεί το θέμα λήξαν, ενώ χαρακτήρισε λεπτές και ευαίσθητες αυτές τις υποθέσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτικής, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Πρώην επίτιμος ρώσος πρόξενος στην Αλεξανδρούπολη: Σόου οι απελάσεις διπλωματών

H σύγκρουση Αθήνας – Μόσχας, η δράση πρακτόρων στην Ελλάδα και το «ρωσικό» κόμμα

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024