Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Γενναία και σαφή απόφαση για το χρέος, η ΕΕ να φανεί αντάξια των ιστορικών στιγμών

Τσίπρας: Γενναία και σαφή απόφαση για το χρέος, η ΕΕ να φανεί αντάξια των ιστορικών στιγμών

Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος πριν τρία χρόνια, σήμερα είναι αναπόσπαστο μέρος της λύσης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Economist, και κάλεσε τους εταίρους να λάβουν γενναία και σαφή απόφαση για το χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο αντάξια των ιστορικών περιστάσεων

Η Ελλάδα από μέρος της κρίσης -αν όχι η ίδια η κρίση στην Ευρώπη-  πριν τρία χρόνια, σήμερα είναι αναπόσπαστο μέρος της λύσης για την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Economist.

Κάλεσε τους εταίρους να λάβουν γενναία και σαφή απόφαση για το χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο «αντάξια των ιστορικών περιστάσεων, όχι μόνο στενά για την ελληνική περίπτωση, αλλά, για το σύνολο της ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι το τέλος της κρίσης της Ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην Ελλάδα πνέει ευνοϊκός άνεμος ανάκαμψης

«Πράγματι, σήμερα, στην χώρα μας πνέει ένας ευνοϊκός άνεμος. Ενας άνεμος ανανέωσης, αισιοδοξίας και ανάκαμψης», είπε ο Αλ.Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Η πρόσφατη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε μετά από 6 μήνες δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους βόρειους γείτονές μας, για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας εξέλιξη, επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».

Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το συνέδριο του Economist, δεχομένος το πρώτο θερμό χειροκρότημα της αίθουσας.

Διότι, όπως εξήγησε, «η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την Ελλάδα, όχι απλά σπαταλούσε άγονα τις δυνάμεις μας στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με τη γειτονική μας χώρα και, άρα, να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.»

«Και το χειρότερο, άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονές μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο».

«Μέσα από μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους. Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις γειτονικές χώρες, στη ζωτική -από γεωπολιτικής και οικονομικής πλευράς- περιοχή των Βαλκανίων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ»

«Η χώρα με τις δύσκολές επιλογές μας και τη σκληρή μας προσπάθεια, τούτες τις μέρες αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα», αλλά μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους στο διεθνές στερέωμα.

Τόνισε ότι για τους λόγους αυτούς, έχει ανακτήσει και στον υπέρμετρο βαθμό, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων της.

«Και όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό», σχολίασε, «δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας».

Πρόσθεσε ότι αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, «επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο».

«Η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ. Και κανείς δε θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και η επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν ένας διαρκής αγώνας, που σήμερα βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Μπορούμε», πρόσθεσε, «τόσο εμείς και κυρίως ο ελληνικός λαός -γιατί πρόκειται για συλλογική προσπάθεια- να αισθανόμαστε δικαιωμένοι και πιο σίγουροι για το μέλλον».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι πια οι εταίροι μας επιφυλακτικοί, διαμηνύουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης, είναι μια χώρα πρότυπο».

Πρόσθεσε ότι όμως «και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, διαγράφεται ξεκάθαρα πλέον αυτή η θετική κατάσταση».

Χρειαζόμαστε ξεκάθαρη απόφαση για το χρέος

Την ανάγκη για λήψη γενναίας απόφασης για το χρέος και κυρίως ξεκάθαρης και χωρίς ασάφειες, επανέλαβε ο πρωθυπουργός καλώντας την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Μιλώντας για τη σημασία των αποφάσεων για το χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «με το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο, κόβουμε τις γέφυρες με το παρελθόν και η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή».

Σημείωσε ότι «ξαναδίνουμε στην έννοια των μεταρρυθμίσεων το πραγματικό θετικό νόημά της, εισάγοντας τομές με προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο. Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς στην αύξηση της απασχόλησης, της μείωσης της ανεργίας».

Προκειμένου, τόνισε, «αυτό το θετικό μομεντουμ που με τόσο κόπο διαμορφώσαμε να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης στο μέλλον, υπάρχει μια τελευταία σημαντική εκκρεμότητα, η πλέον καταλυτική» αναφερόμενος στην επικείμενη συμφωνία για το χρέος.

«Ολοκληρώσαμε χθες με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εγκαίρως τις τελευταίες μας υποχρεώσεις όπως προβλέπονται στο τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, και μας χωρίζει σχεδόν μια βδομάδα από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο θα αποφασιστούν και θα εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο περίγραμμα που τέθηκε στο περσινό Eurogroup του Ιουνίου του 2017, και το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τη σχέση μας με τους εταίρους», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε μια απόφαση καθαρή, με σαφές μήνυμα στις αγορές και χωρίς αστερίσκους. Μια απόφαση γενναία και αντάξια των ιστορικών περιστάσεων, όχι μόνο στενά για την ελληνική περίπτωση, αλλά, για το σύνολο της ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

«Η δυνατότητα των λαών να αποφασίζουν συλλογικά και δημοκρατικά δεν μπορεί επ’ ουδενί να αμφισβητείται. Η αναγνώριση της αμοιβαιότητας και  της κοινής μοίρας είναι αυτή που θα εμπνεύσει πίστη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα της ενοποίησης και στα βήματα που θα χρειαστούν για να φτάσουμε εκεί» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι αυτή η απόφαση για την Ελλάδα, «θα είναι το πρόκριμα για την αντιμετώπιση ανάλογων κρίσεων στο μέλλον αλλά κυρίως για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ευρωζώνη, καθώς θα καταδείξει, αν έγινε αντιληπτό, ότι η κρίση της Ελλάδας και των άλλων χωρών, ήταν κρίση της ίδιας της ευρωζώνης, και όχι ειδικές ή έκτακτες περιπτώσεις που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά».

«Το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι το τέλος της κρίσης της Ευρωζώνης», είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι επειδή όλοι θέλουν αυτή τη λύση, θα βρεθεί η βέλτιστη τομή και θα δοθεί η σωστή λύση το βράδυ της επόμενης Πέμπτης.

Ώστε, πρόσθεσε, «να έχουμε μια επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το τελευταίο και πιο σημαντικό success story για την Ευρώπη που θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη».

Η λιτότητα είναι ιστορικό λάθος

«Παραδείγματα υψηλής ανάπτυξης υπήρξαν και υπάρχουν παγκοσμίως κατά καιρούς πολλά, αλλά η Ευρώπη είναι αυτή που ιστορικά κατάφερε να συνδυάσει ταυτόχρονα την ανάπτυξη με τα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και τη δημοκρατία», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι «αυτή είναι μια ιστορική κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Χωρίς να λειτουργούμε φοβικά, πρέπει να κάνουμε εκείνα τα τολμηρά βήματα που απαιτούνται, ώστε όλοι μαζί να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο».

Είπε ότι αυτό προϋποθέτει εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, στήριξη των ευρωπαϊκών κοινωνικών δομών, αλλά και ενίσχυση της ενιαίας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.

Υπογράμμισε ότι η λιτότητα όχι απλά δεν είναι μονόδρομος, είναι ιστορικό λάθος.

Τόνισε ότι «είναι καιρός, στη βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου για την νέα Ευρώπη των λαών που θέλουμε, να δώσουμε προτεραιότητα στη μείωση των ανισοτήτων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής συμμετοχής».

«Η λογική της συνανάπτυξης και της αμοιβαίας κατανόησης για το κοινό μέλλον των λαών, τη συνεργασία και την ειρήνη αποτέλεσε και τη βάση για το μακεδονικό ζήτημα, όπου αποδείξαμε ότι μια διένεξη δεκαετιών, όταν υπάρχει βούληση μπορεί να επιλυθεί ισορροπημένα και με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, χωρίς να θιγεί ούτε το εθνικό συμφέρον αλλά ούτε και η αξιοπρέπεια των λαών».

Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μπροστά σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, όλοι καλούνται να τοποθετηθούν απέναντι στην ιστορία».

Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, υπάρχει πολιτικός στρουθοκαμηλισμός

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, από τη μικρή μεν αλλά πλούσια σε πυκνότητα γεγονότων εμπειρία του ως πρωθυπουργός, όπως είπε, που κλήθηκε να διαχειρισθεί κρίσιμα για τη χώρα θέματα και κρίσιμες αποφάσεις, τόνισε: «Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Αυτό που υπάρχει είναι η επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό και την πολιτική της ευθύνης».

«Το ίδιο κάναμε και για την οικονομική κρίση μπροστά σε δύσκολες αποφάσιες, το ίδιο στα εθνικά θέματα, το ίδιο κάναμε και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Όπου προτάξαμε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, και δεν κάναμε τα στραβά μάτια όπως άλλοι», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι : «Η ιστορία και ο λαός θα μας κρίνει. Το σίγουρο είναι -και έχει ήδη κριθεί- ότι μια χώρα που τρία χρόνια πριν ήταν μέρος της κρίσης, αν όχι η ίδια η κρίση στην Ευρώπη, σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης για την Ευρώπη.»

Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να εμπιστευτεί και να στηρίξει την Ελλάδα και την προσπάθεια της.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024