Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το γαϊτανάκι των τελικών μπάσκετ

Το γαϊτανάκι των τελικών μπάσκετ

Πριν από το αποψινό τζάμπολ υπάρχουν κάμποσες αποχρώσες ενδείξεις που συνηγορούν ότι αυτή η μπίλια έχει περισσότερες πράσινες, παρά κόκκινες πινελιές

Προγνωστικά, προβλέψεις και τα τοιαύτα; Μακριά κι αγαπημένοι, που λένε. Δεν τα πήγαινα ποτέ καλά μαζί τους, δεν παίζω στοίχημα, δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου, ώστε να βάλει τα λεφτά του και ύστερα να μου ρίχνει αναθέματα!

Από σήμερα και όσο τραβήξει αυτή η (εδώ και δέκα τρία χρόνια αναπόδραστη σειρά των τελικών), αρχίζει το συνηθισμένο γαϊτανάκι των αιωνίων και πριν από το τζάμπολ οι εκτιμήσεις παίρνουν και δίνουν.

Στο παρελθόν τα προγνωστικά άλλοτε επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά και άλλοτε διαψεύσθηκαν οικτρά, ένθεν και ένθεν.  Πού λοιπόν θα κάτσει αυτή τη φορά η μπίλια;

Πριν από το αποψινό τζάμπολ υπάρχουν κάμποσες αποχρώσες ενδείξεις που συνηγορούν ότι αυτή η μπίλια έχει περισσότερες πράσινες, παρά κόκκινες πινελιές

Υπέρ του Παναθηναϊκού συνηγορούν το πλεονέκτημα της έδρας, το οποίο, παρεμπιπτόντως, εφέτος άλλαξε χέρια μετά από τρία χρόνια, το momentum και η διαφορά φάσης που διανύουν εσχάτως οι δυο φιναλίστ.

Από τη σεζόν 1992-93 και εντεύθεν οι Πράσινοι εμφανίζονται σε σειρά τελικών για 23η φορά και 16η απανωτή, έχοντας κατακτήσει 16 τίτλους, με 56 νίκες-37 ήττες. Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός συμμετέχει για 21η φορά και 13η συνεχή με απολογισμό 8 τίτλους και ρεκόρ 41-47.

Οι εφετινοί τελικοί δεν μοιάζουν με τους προηγούμενους, διότι φέρνουν αντιμέτωπες δυο ομάδες που βλέπουν την κούπα όχι απλώς ως λάφυρο, αλλά ως την απαραίτητη κολυμβήθρα του Σιλωάμ στην οποία καλούνται να βουτήξουν για να εξαγνιστούν από τις αμαρτίες τους!

Για την ακρίβεια, από τις αστοχίες τους…

Αμφότεροι κυριεύονται από μια μπασκετική λίμπιντο υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια μπήκε ο Ιούνιος, γεμίζουν οι παραλίες, πέφτει σιγά σιγά η αυλαία και όλως περιέργως οι Πράσινοι και οι Κόκκινοι εμφανίζονται με άδεια χέρια!

Αυτό το… κοσμοϊστορικό γεγονός έχει να συμβεί από το 2004, όταν και οι δυο ένιωθαν τις φιλοδοξίες τους να συρρικνώνονται  και συν τοις άλλοις βρίσκονταν στριμωγμένοι οι μεν στα Πατήσια, οι δε στον Κορυδαλλό.

Τότε Κυπελλούχος Ελλάδος είχε αναδειχθεί ο Αρης, που νίκησε τον Ολυμπιακό στον μακρόσυρτο τελικό του φάιναλ φορ στη Λαμία, ενώ αμφότεροι οι αιώνιοι απέτυχαν στην Ευρωλίγκα και εναπέθεσαν τη λύτρωση τους στο Πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός αποκλείοντας τους Πειραιώτες με sweep στον πρώτο γύρο!

Το σημερινό τζάμπολ τους βρίσκει να έχουν αστοχήσει στο Κύπελλο Ελλάδος και στην Ευρωλίγκα και να αντιμετωπίζουν τους τελικούς ως την τελευταία ευκαιρία να σώσουν τη χρονιά,  τα προσχήματα και την ψυχή τους: προϊούσης της σεζόν ένιωσαν τον πόνο τόσο στο Κύπελλο από την ΑΕΚ που έριξε στο κανναβάτσο τον μεν Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, τον δε Ολυμπιακό στον τελικό, όσο και στην Ευρωλίγκα στην οποία -σε πείσμα του πλεονεκτήματος έδρας τους- μέριασαν για να διαβούν προς Βελιγράδι μεριά η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ζαλγκίρις Κάουνας, χωρίς καν να καταφέρουν να ξαναφέρουν πίσω τις σειρές.

Από καταβολής του ισχύοντος συστήματος των τελικών (στις τρεις νίκες), τη σεζόν 1992-93,  δεν υπήρξε ούτε μια σειρά από την οποία να απουσίασε ένας από τους δυο και μονάχα οκτώ φορές, επί συνόλου 26 ζευγαριών, μια ομάδα κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα τους και να τους χαλάσει τη ζαχαρένια του ανταμώματος: το 1994 (Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ), το 1997 (Ολυμπιακός- ΑΕΚ), το 1998 (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ), το 2000 (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ), το 2002 (ΑΕΚ-Ολυμπιακός), το 2003 (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ), το 2004 (Παναθηναϊκός-Μαρούσι) και το 2005 (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ).

Σε αυτά τα προηγούμενα 17 συναπαντήματα τους σε σειρές τελικών, ο Παναθηναϊκός πλειοδοτεί με 11 τίτλους έναντι 6 του Ολυμπιακού, έχοντας τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με 41-33 σε 74 αγώνες.

Στην εφετινή παρτίδα, ο Παναθηναϊκός παίζει με τα λευκά πιόνια, καθώς μετά από τρεις σεζόν έχει το πλεονέκτημα έδρας πάνω στο οποίο έκτισε κιόλας τον περιλάλητο νόμο του ΟΑΚΑ, έχοντας να επιδείξει 53 νίκες σε 66 αγώνες κόντρα στον Ολυμπιακό από το 1995 και εντεύθεν.

·       ΥΓ: Καλούς τελικούς να έχουμε λοιπόν. Τελικούς των παικτών, των προπονητών και του μπάσκετ, όχι τελικούς των διαιτητών και δεν συμμαζεύεται…

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024