Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μία... φορολοταρία δεν μας σώζει

Μία… φορολοταρία δεν μας σώζει

Μπορεί η φοροδιαφυγή να καταπολεμηθεί με τέτοια κόλπα ή μήπως το κράτος πρέπει να βρει άλλους τρόπους να δελεάσει τους φορολογούμενους;

Απόγευμα Τρίτης 29 Μαΐου. Χιλιάδες πολίτες έχουν στηθεί μπροστά από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή με τους κωδικούς του TAXIS έτοιμοι να δουν πότε θα ολοκληρωθεί η φορο-λοταρία. Το δέλεαρ; Χίλια ευρώ για κάθε έναν από τους 1.000 τυχερούς.

Με τη βοήθεια κορυφαίου μαθηματικού υπολογίζουμε τις πιθανότητες που έχει κάποιος να κερδίσει. Περίπου μία στις 4.500 αν και οι λαχνοί που μπαίνουν στην κληρωτίδα ξεπερνούν τα 1,3 δισεκατομμύρια.

Το κράτος μέσω αυτής της διαδικασίας περιμένει να δελεάσει τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Να τους δώσει κίνητρα για να μην μπαίνουν στη διαδικασία να παζαρεύουν την απόδειξη.

Το κράτος, όμως, θέλει πολλές αποδείξεις για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Οι πολίτες από τη μεριά τους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα ακόμη και για ένα πακέτο τσιγάρα, ακόμη και για ένα καφέ για να κερδίσουν τα 1.000 ευρώ έστω και αν οι πιθανότητες δεν είναι και τόσο με το μέρος τους.

Περνάει ο πρώτος μήνας, ο δεύτερος, ο τρίτος. Τα κόκκινα μηδενικά κάτω από τους λαχνούς δείχνουν την αποτυχία. Πάμε για την επόμενη κλήρωση ή μήπως κάποιοι δεν περιμένουν την επόμενη κλήρωση για να κερδίσουν;

Πως γίνεται αυτό; Όσοι δεν κερδίζουν απογοητεύονται. Σκέφτονται ότι το «κόλπο» της φορολοταρίας σε αυτούς δεν πιάνει. Δεν κερδίζουν. Κερδίζει όμως το κράτος.

Εισπράττει φόρους που κλείνει τρύπες αρχικά και στη συνέχεια εξασφαλίζει το περίφημο υπερπλεόνασμα για να δώσει μέρος έστω ως μέρισμα με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο πολίτης το ξανασκέφτεται. Εγώ τι κερδίζω; Πηγαίνει σε μια ταβέρνα με την παρέα του. Ο λογαριασμός κοντά στα 100 ευρώ για 5 άτομα. Έρχεται ο σερβιτόρος και τους ρωτάει. Θέλετε απόδειξη ή όχι;

Και συνεχίζει: χωρίς απόδειξη ο λογαριασμός θα είναι 80,6 ευρώ. Εχει μάθει καλά την εσωτερική υφαίρεση (διαιρεί το 100 με το 1,24) για να αφαιρέσει το ΦΠΑ. Ο πελάτης αναρωτιέται; Καλά και το μαγαζί τι κερδίζει αν μου αφαιρεθεί ολόκληρος ο ΦΠΑ; Η απάντηση άμεση: Το φόρο εισοδήματος. Τη συνέχεια μπορεί να την περιγράψει ο καθένας που έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.

Το θέμα είναι ότι μία φορολοταρία δεν μας σώζει και το κράτος πρέπει να βρει τρόπους ώστε και ο πολίτης να μην χρειάζεται να μπει σε μία τέτοια διαδικασία παζαριού και ο επαγγελματίας να έχει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για να μην έχει κίνητρο φοροδιαφυγής.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024