Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρώτος δρόμος… φορτιστής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο πρώτος δρόμος… φορτιστής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Κοινοπραξία σουηδικών εταιρειών εγκαινίασε τον πρώτο πειραματικό δρόμο που επιτρέπει την εν κινήσει φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων με βάση μια καινοτόμο στην πράξη αλλά απλή στη σύλληψη τεχνολογία.

Οι Σουηδοί δημιούργησαν τον πρώτο παγκοσμίως δρόμο που μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα εν κινήσει επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ο οποίος πλην της προφανούς χρηστικότητας, δυνητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέσο περιορισμού του κόστους των αυτοκινήτων που επωφελούνται από ηλεκτρική τεχνολογία.

Επί του παρόντος βέβαια το project το οποίο φέρει την κωδική ονομασία eRoadArlanda και χρηματοδοτείται -και-από την σουηδική κυβέρνηση, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, όντας ωστόσο απολύτως λειτουργικό.

Ο πειραματικός δρόμος καλύπτει απόσταση δύο χιλιομέτρων ανάμεσα στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης, Arlanda και στο σταθμό διακίνησης εμπορευμάτων του αεροδρομίου και έγκειται στην παρουσία μιας ηλεκτροφόρας ράγας η οποία ενσωματώνεται στο οδόστρωμα.

Το μόνο που απαιτείται από την πλευρά των οχημάτων προκειμένου να επωφεληθούν από το σύστημα φόρτισης εν κινήσει είναι ο εφοδιασμός του με ένα κινούμενο βραχίονα ο οποίος θα τα συνδέει με τη ράγα.

Επίσης, το σύστημα καθιστά εφικτή την μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το εκάστοτε όχημα επιτρέποντας την αναλογική και κατ΄επέκταση ορθολογική χρέωσή του χρήστη βάσει αυτής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Elways, η οποία σχεδίασε και κατασκεύασε το εν λόγω σύστημα. Gunnar Asplund, η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέροντας τη δυνατότητα φόρτισης εν κινήσει μπορεί δυνητικά να λειτουργήσει θετικά για τις τιμές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων καθώς, αν αξιοποιηθεί σε ευρύ φάσμα, αυτά δεν θα χρειάζεται να εφοδιάζονται με μεγάλης απόδοσης μπαταρίες.

«Η τεχνολογία προσφέρει ουσιαστικά τη δυνατότητα απεριόριστης αυτονομίας, εξαλείφοντας το λεγόμενο άγχος της αυτονομίας. Οι “ηλεκτρικοί” δρόμοι θα επιστρέψουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να αξιοποιούν μικρότερες μπαταρίες καθιστώντας τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ακόμα και πιο προσιτά από εκείνα που αξιοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κοινοπραξίας που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του eRoadArlanda,το συγκεκριμένο σύστημα φόρτισης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μεταφορές καθώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βαρέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης αντιστοιχούν στο 25% των συνολικών εκπομπών ρύπων που προέρχονται από την κυκλοφορία οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος επένδυσης και κατασκευής του συγκεκριμένου τμήματος, ανήλθε σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με δηλώσεις εκπροσώπου της κοινοπραξίας η οποία αποτελείται από την εταιρεία κατασκευής υποδομών NCC και την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Vatenfall, «το κόστος επένδυσης ανά χιλιόμετρο για τη συγκεκριμένη διάταξη είναι χαμηλότερο σε σχέση με ένα αντίστοιχο εναέριο σύστημα ενώ ελάχιστος είναι και ο αντίκτυπος για το φυσικό τοπίο».

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισαν σε σχέση με την ενσωματωμένη στο όδοστρωμα ράγα φόρτισης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν να διατηρείται καθαρή ωστόσο, έχει λυθεί.

Περισσότερα συμπεράσματα θα προκύψουν, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος δοκιμών του συστήματος ο οποίος θα διαρκέσει ένα χρόνο με την προοπτική να εξεταστεί η απόδοση της τεχνολογίας σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024