Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φονικές συγκρούσεις στη Γάζα: Αιματηρή μέρα για Παλαιστινίους

Φονικές συγκρούσεις στη Γάζα: Αιματηρή μέρα για Παλαιστινίους

Φονικές συγκρούσεις σημειώνονται στη Λωρίδα της Γάζας με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς. Δεσμευμένος στην ειρήνη δηλώνει ο Τραμπ, καταδικάζει η διεθνής κοινότητα, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση, ενώ επίκειται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Φονικές συγκρούσεις σημειώνονται στη Λωρίδα της Γάζας με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εγκαινίασαν και επισήμως τη νέα πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Δεσμευμένος στην ειρήνη δηλώνει ο Τραμπ, καταδικάζει η διεθνής κοινότητα, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση, ενώ επίκειται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούν τους 55, ενώ περισσότεροι από 2.700 υπολογίζεται ότι είναι οι τραυματίες. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ των θυμάτων είναι και οκτώ παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν αύριο, στη διάρκεια της ημέρας της 70ής επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούσαν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, με τους ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν σκοτώσει πάνω από 100 Παλαιστινίους, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ισραηλινή πλευρά.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο, προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Δεσμευμένος στην… ειρήνη ο Τραμπ

Ο απολογισμός των νεκρών προκάλεσε επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία συνιστά αυτοσυγκράτηση, όμως οι ΗΠΑ, επαναλαμβάνουν τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τη βία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης» τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε κι αυτός ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη «στη συνολική και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» χωρίς να κάνει ουδεμία αναφορά στους δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ, υποστήριξε κατά την τελετή των εγκαινίων ότι είναι δυνατό και για τις δύο πλευρές της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Πιστεύουμε πως είναι δυνατό και για τα δύο μέρη να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν -έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη- ασφαλείς από τον κίνδυνο, ελεύθεροι από τον φόβο και ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρά τους» είπε ο Κούσνερ, τονίζοντας ότι «η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει μια πόλη που θα συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε πίστης».

Νετανιάχου: Αυτοάμυνα εναντίον της Χαμάς οι ενέργειες του στρατού

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες» σημείωσε.

Καταγγέλλει την ισραηλινή «σφαγή» ο Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την ισραηλινή «σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας, διαμηνύοντας πως «οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή». Χαρακτήρισε, δε, την αμερικανική πρεσβεία ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού».

Ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη και την κήρυξη γενικής απεργίας αύριο, Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αύριο στις 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη.

«Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ» τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Καταδικάζουμε ό,τι έχει συμβεί, θα υπάρξει αντίδραση από μας» δήλωσαν ο Μανσούρ αλ Οτάιμπι, πρεσβευτής του Κουβέιτ στον ΟΗΕ, που δεν είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Διαβάστε επίσης: Ιερουσαλήμ: Μια ιστορική πόλη βαμμένη στο αίμα

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024