Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδρά η διεθνής κοινότητα στις αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

Αντιδρά η διεθνής κοινότητα στις αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1000. Άμεση η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1000.

Άμεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, η οποία, μεταξύ άλλων, συνιστά αυτοσυγκράτηση, καταδικάζοντας παράλληλα τη χρήση βίας.

ΟΗΕ: Δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ

Μια επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε το Ισραήλ να πάψει «αμέσως» να προβαίνει σε «δυσανάλογη» χρήση βίας κατά των παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Με γραπτή δήλωση, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες».

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής αυτής, η οποία εξαρτάται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζουν ότι τους «ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν».

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας, παλαιστινιακού εδάφους στριμωγμένου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, συγκεντρώνονται από τις 30 Μαρτίου κοντά στα σύνορα για την «Πορεία της Επιστροφής», διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Διεθνής Αμνηστία: Αποτρόπαια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα.

«Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα» κατήγγειλε με μήνυμά της στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».

«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού» σημείωσε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φιλίπ Λούθερ.

«Πρόκειται για παραβίαση των διεθνών νόμων» που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να περιορίσουν τον στρατό για να αποφύγουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς» τόνισε ο ίδιος.

https://twitter.com/timzofpalestine/status/996011810045222913

ΕΕ: Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις.

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Βερολίνο απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση. Τόνισε, δε, ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρονα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η κυρία Άντεμπαρ διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ» τόνισε.

Παρίσι: Έκκληση να προληφθεί «νέα όξυνση»

Η Γαλλία απηύθυνε σήμερα έκκληση «στο σύνολο των πρωταγωνιστών» να προλάβουν «μια νέα όξυνση» στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο τουλάχιστον 41 Παλαιστινίων.

«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί (…) η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Διάλογο ζητεί η Μόσχα

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Επεσήμανε, επίσης, ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών. «Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Λαβρόφ.

Τουρκία: Συνυπεύθυνοι Ισραήλ – ΗΠΑ για τη «σφαγή»

Βολές εναντίον των ΗΠΑ εκτόξευσε η Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή» πρόσθεσε.

Αίγυπτος: Καταδικάζουμε τη «στοχοθέτηση από το Ισραήλ των Παλαιστινίων αμάχων»

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταδίκασε με σθένος τη στοχοθέτηση από το Ισραήλ, όπως καταγγέλλει, παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων όπου διεκδικούνται νόμιμα και δίκαια δικαιώματα και προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Ιερουσαλήμ: Μια ιστορική πόλη βαμμένη στο αίμα

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024