Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο χαλίφης και ο Ιζνογκούντ

Ο χαλίφης και ο Ιζνογκούντ

Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη του ΠΑΟΚ στη σεζόν, γιατί υπήρξε πιο ανθεκτική: την εικόνα μιας ομάδας σκληρής και δυσκολοκατάβλητης την δημιούργησε κυρίως στα ματς που έδωσε στην Ευρώπη

Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσων χθες έβαλε τέλος στο πρωτάθλημα και οριστικά. Πιο πολύ και από την ίδια την απόφαση, που ήταν απολύτως λογική, έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του ΠΑΟΚ ή για να είμαι πιο σωστός του ίδιου του κ. Ιβάν Σαββίδη. Διότι τελικά φέτος δεν υπήρξε κανένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου: στο εξουσιαστικό παιγνίδι που παρακολουθήσαμε ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε τελικά πλάκα στον Σαββίδη.

Σε ένα πρωτάθλημα που οι δύο έφεραν στα μέτρα τους έχασε αυτός που έβαλε τα περισσότερα χρήματα: αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα στην ιστορία αυτή. Ποδόσφαιρο φέτος είδαμε λίγο.

Το έκρινε ο Κομίνης;

Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη του ΠΑΟΚ στη σεζόν, γιατί υπήρξε πιο ανθεκτική: την εικόνα μιας ομάδας σκληρής και δυσκολοκατάβλητης την δημιούργησε κυρίως στα ματς που έδωσε στην Ευρώπη, όπου έτρεξε ένα μεγάλο σερί με λίγες νίκες και πολλές ισοπαλίες, που μαρτυρά στόχο και σχέδιο.

Στο πρωτάθλημα μέτρησαν οι ανατροπές της στα ματς με τον Ολυμπιακό και οι βαθμοί που με πείσμα απέσπασε στα τελευταία λεπτά παιγνιδιών που έμοιαζαν χαμένα (με την Ξάνθη και τον ΠΑΟ πχ). Εντέλει, όμως, όλα κρίθηκαν στην Τούμπα: αν ο Κομίνης δεν είχε δείξει την γνωστή διστακτικότητα του, σήμερα όλα θα ήταν αλλιώς.

Είναι όμως σωστό να λέει κανείς ότι όλο το πρωτάθλημα κρίθηκε σε μια και μόνη φάση; Ακόμα κι αν τυπικά έτσι συμβαίνει, η πραγματικότητα είναι κομμάτι διαφορετική: η αληθινή επιτυχία της ΑΕΚ είναι ότι μολονότι μέχρι το ματς της Τούμπας δεν έτρεξε κανένα μεγάλο σερί νικών στο πρωτάθλημα, κατάφερε να πάει εκεί και να παίξει τα πάντα σε ένα οριακό παιγνίδι. Αυτό συνέβη για δυο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι ο ΠΑΟΚ πέταξε βαθμούς στα ματς με τον Αστέρα και τον Ολυμπιακό: αν μάλιστα είχε ισχύσει η τιμωρία του με τον Ολυμπιακό το ματς, με την ΑΕΚ δεν θα είχε καμία απολύτως βαθμολογική σημασία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν αντιμετώπισε την ΑΕΚ ως διεκδικήτρια του πρωταθλήματος: όταν ο Σαββίδης κατάλαβε το λάθος του, μπήκε στο γήπεδο με τα κουμπούρια.

Χαμένο σε πολλά χαρτιά

Ουσιαστικά αυτό που είδαμε ήταν ένα χαμένο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ: χαμένο κυρίως στα χαρτιά και για αυτό η πίκρα είναι μεγαλύτερη. «Χαρτιά» στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τα «χαρτιά», που είχαν ως αποτέλεσμα την στήριξη του κ. Βαγγέλη Γραμμένου, που ο Σαββίδης τον εμφάνισε ως δικό του άνθρωπο στις εκλογές της ΕΠΟ. Φέτος αποδείχτηκε ότι η επιλογή ήταν τουλάχιστον αστεία: του χρόνου θα δούμε.

Ελέγχει ο ΠΑΟΚ την ΕΠΟ; Πολύ αμφιβάλω: απλά θέλει αυτή να την υπηρετεί – ο έλεγχος είναι κάτι άλλο. Πριν από λίγο καιρό υπήρξε μια τοποθέτηση του Υπεύθυνου Διαιτησίας του ΠΑΟΚ κ. Μάλαμα Τεβεκέλη από την οποία καταλάβαινες τι έπαθαν στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από την εφετινή διαιτησία. Δεν υπάρχουν προσωπικότητες στη διαιτησία, είναι όλοι διαιτητάκια. Βλέπουμε την συμπεριφορά της ΚΕΔ προς ορισμένους διαιτητές. Ο Διαμαντόπουλος έχει να οριστεί από το παιχνίδι ΑΕΚ – Ξάνθη γιατί δεν έδωσε το πέναλτι στην ΑΕΚ. Ένας διαιτητής με όνομα Κούλα Χασάν αγνοείται από τον Ιανουάριο και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο για το οφσάιντ γκολ. Σαφώς και είναι ευθύνη του Περέιρα,  δεν είναι καθόλου προσεκτικός.

Εχουν μαζευτεί καμία δεκαριά εκεί (σ.σ εννοεί στην ΚΕΔ) ενώ είναι δουλειά που μπορούν  να κάνουν δυο άτομα. Η FIFA γιατί ακριβώς κουνάει το δάχτυλο στην ΕΠΟ; Μας απειλούν με παραμύθια και Grexit; Οι αθλητικοί δικαστές είναι ανεξάρτητοι; Ποια είναι δηλαδή η ευθύνη της ΕΠΟ; Πρέπει να τους ταρακουνήσει όλους και να τους στείλει στα σπίτια τους η ΕΠΟ» είχε πει μεταξύ πολλών άλλων προσθέτοντας ότι «ο Κομίνης δεν έπρεπε ποτέ να διευθύνει το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ μετά τον περσινό τελικό». Τι καταλάβαινες από όλα αυτά; Ότι ο ΠΑΟΚ, δηλαδή ο Σαββίδης, δεν είχε σχεδόν καμία δυνατότητα παρέμβασης στην λειτουργία της ομοσπονδίας: τα περίμενε όλα από «διαιτητάκια» και (για να παραφράσω τον Τεβεκέλη) και «παραγοντάκια» και «στελεχάκια».

Ο Σαββίδης, δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, πίστεψε εκείνη την ωραία ετικέτα του χαλίφη που του κόλλησαν και ως χαλίφης θέλησε ένα και μόνο πράγμα: να τον υπηρετούν. Να το κάνουν μάλιστα άνθρωποι που με τον ΠΑΟΚ δεν έχουν και καμία σχέση – δεν τους νοιάζει καν!

Σκέφτονται τον Ιζνογκούντ

Το αστείο στην ιστορία του χαλίφη είναι ότι όποιος χρησιμοποιεί αυτό το χαρακτηρισμό έχει στο μυαλό του τον Ιζνογκούντ, τον δόλιο Βεζίρη, που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ως γνωστόν ο Ιζνογκούντ, το καταπληκτικό δημιούργημα του σεναρίστα Ρενέ Γκοσινί και του σκιτσογράφου Ζαν Ταμπαρί, έχει βάλει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του να εκθρονίσει τον Χαρούν Ελ Πουσάχ (χαρακτήρα εμπνευσμένο από τον διάσημο Χαρούν αλ-Ρασίντ), ο οποίος και είναι ο χαλίφης του Χαλιφάτου. Όποιος αποκαλεί τον Σαββίδη χαλίφη έχει στο μυαλό του τον Βεζίρη, μόνο που ο Ιζνογκούντ, παρά τις προσπάθειές του χαλίφης δεν γίνεται ποτέ.

Στην περίπτωση του Σαββίδη το πράγμα είναι περισσότερο αστείο: ο άνθρωπος ακούγοντας πολλούς να τον αποκαλούν χαλίφη πίστεψε και ότι έγινε κιόλας! Η περσινή κατάκτηση του κυπέλλου (με τον τρόπο που έγινε), τον κοίμισε ακόμα περισσότερο: νόμιζε ότι θα έβρισκε παντού πρόθυμους γελωτοποιούς να του οργανώνουν τελικούς σαν αυτόν του Βόλου, κυβερνητικούς παράγοντες να φωτογραφίζονται μαζί του, επόπτες να κάνουν πλάκα στους υπόλοιπους.

Εκαναν σε πολλούς, αλλά όχι στο Μελισσανίδη, που από το ματς στο Βόλο και μετά οργάνωσε την εκδίκησή του με τον τρόπο που ξέρει: με προσωπική παρουσία και ανθρώπους που δουλεύουν για αυτόν και μόνο.

Ως χαλίφης ο Σαββίδης απαίτησε φέτος να του πάνε το πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη οι πάντες κι όταν είδε ότι το γνωστό συστηματάκι της διαιτησίας κυνηγούσε τον Ολυμπιακό περισσότερο και από πέρυσι αισθάνθηκε σίγουρος. Στη σιγουριά του αυτή επένδυσε ο Μελισσανίδης για να πάρει το πρωτάθλημα.

Όχι περιμένοντας να του το πάνε σπίτι με κορδέλα, αλλά δουλεύοντας – την κριτική την άφησε για τον Τεβεκέλη που σε αυτά είναι καλός. Μπορεί εύκολα να σου εξηγήσει πως σε κλέψανε: αν για αυτό τον πληρώνουν, ελπίζω να πάρει και αύξηση.

Με τον οποίο γελάνε

Χθες ο ΠΑΟΚ είχε λογιών λογιών αντιδράσεις. Το να μην κατεβεί ο ΠΑΟΚ να παίξει στον τελικό είναι μια αστεία απόφαση. Το να ανεβάζει ο κ. Γιώργος Σαββίδης φωτογραφίες κυβερνητικών παραγόντων (του Βασιλειάδη, του Κοντονή κτλ) και να τους κράζει, έχει περισσότερο ενδιαφέρον γιατί μας βοηθάει να καταλάβουμε ποιοι διάφορα του τάξανε και τον κορόιδεψαν: μπορώ να τον διαβεβαιώσω ότι θα τον κοροϊδέψουν πάλι – το κάνουν καλά. Πέρα από το να αντιδρά υστερικά, ο ΠΑΟΚ πρέπει να καταλάβει ότι θα πάρει του χρόνου το πρωτάθλημα (και πολύ άνετα) μόνο αν ο Σαββίδης καταλάβει ότι όταν στην Αθήνα τον λένε «χαλίφη» σκέφτονται απλά τον Ιζνογούντ. Με τον οποίο γελάνε…

Δημοσιεύτηκε στο http://karpetshow.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024