Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νύχτα του Βιτόριο Ταβιάνι

Η νύχτα του Βιτόριο Ταβιάνι

Η κινηματογραφική παρακαταθήκη που αφήνει ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης και η σκηνή από το «Χάος» που καταδυναστεύει τον παιδικό εαυτό

Μοιάζει «ευκολάκι» να θυμάσαι τον κινηματογράφο με αφορμή το θάνατο ενός σκηνοθέτη. Αλλά υπάρχουν ομολογουμένως οι ταινίες που διαμορφώνουν την αισθηματική μας αγωγή ή, κυρίως, τον τρόπο που εξασκήθηκε το βλέμμα στη μεγάλη οθόνη (καταχρηστική και αυτή η έκφραση – αποδίδει όμως το «μυστήριο» μέσα στη σκοτεινή αίθουσα). Από τα πλάνα των αδερφών Ταβιάνι έχουν κρεμαστεί πολλές εφηβικές φαντασιώσεις ουτοπίας και πολλές ενήλικες προσδοκίες για κινηματογράφο αξιώσεων ήδη από τον «Πατέρα αφέντη», τη «Νύχτα του Σαν Λορέντζο» και το «Αλοζανφάν».

Αυτό είναι ένα σύμπαν της ιταλικής γης, χωμάτινο και ερεβώδες, ανελέητο μέσα στο μεσογειακό φως (και σκοτάδι), εκλεκτικό, λογοτεχνικό και μυθολογικό, ανυποψίαστα ευρωπαϊκό. Στον κόσμο αυτό οι παρθένες φοβούνται μήπως πεθάνουν χωρίς να κάνουν σεξ, μια ρωμαϊκή μάχη επαναλαμβάνεται σε χωράφι της Τοσκάνης, το γάλα της κανάτας γίνεται παγωτό στη μεταπολεμική Σαρδηνία, ο υποψήφιος εραστής και η Ενρίκα συγκινούνται τελικά από τον σεληνιασμό του «Φεγγαροχτυπημένου» Μπατά και ο Νίκολα Πιοβάνι γίνεται ισότιμος «σκηνοθέτης» της μουσικής.

Αλλά αν υπάρχει μια σκηνή που καταδυναστεύει τον παιδικό εαυτό προέρχεται από το «Χάος» του 1984, όπου οι Ταβιάνι εικονογραφούν διηγήματα του Πιραντέλο.

Στην εισαγωγή, με τίτλο «Το κοράκι του Μιτζάρο», ένας χωρικός κρεμάει ένα κουδούνι στο κοράκι του τίτλου και το αφήνει να πετάξει στον ουρανό. Στοπ καρέ: η παιγνιώδης διάθεση του ανθρώπου μέσα στη φύση.

Το ανθρώπινο τρικ που αντηχεί στην άβυσσο του χρόνου. Είμαστε όλοι παιδιά της τυχαιότητας, λένε οι αδελφοί Ταβιάνι, συντονισμένοι γι’ άλλη μια φορά με την ελληνορωμαϊκή κληρονομιά, που έδωσε σχήμα στον ολόδικό τους μαγικό ρεαλισμό. Γι’ αυτό και το επίγραμμα του Πιραντέλο από την αρχή της ταινίας πέρασε κακήν κακώς σε ένα σημειωματάριο εκείνης της περιόδου: «Είμαι λοιπόν γιος του χάους…

Όχι αλληγορικά, αλλά στην πραγματικότητα… γιατί γεννήθηκα σε μια περιοχή που βρισκόταν κοντά σ’ ένα πυκνό δάσος… που οι ντόπιοι ονόμαζαν “Καβούζο”, παραφθορά της ελληνικής λέξης Χάος».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024