Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
3 επώνυμα πιάτα με λαχανικά

3 επώνυμα πιάτα με λαχανικά

Ο σεφ του "Ψωμί & Αλάτι", Γιάννης Λουκάκος, μοιράζεται μαζί μας 4 πεντανόστημες συνταγές, ιδανικές για χορτοφάγους, όσους νηστεύουν και όχι μόνο.

Γιαννακοπούλου Όλγα


Σαλάτα λάχανο με πιπεριές, καρότο, κάσιους και βινεγκρέτ με σόγια
ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
o 250 γρ. λάχανο άσπρο, κομμένο σε λεπτές φέτες
o 250 γρ. κόκκινο λάχανο, κομμένο σε λεπτές φέτες
o 50 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες ζουλιέν
o 50 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες ζουλιέν
o 100 γρ. καρότα, κομμένα ζουλιέν
o 30 γρ. κάσιους, χοντροκομμένα
o 5 γρ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
o 3 γρ. σησαμέλαιο
o 120 γρ. βινεγκρέτ με σόγια, λάιμ και τζιντζερ
o Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, αλατίζουμε και σερβίρουμε.
Χούμους από παντζάρι
ΓΙΑ 500 ΓΡ.
ΥΛΙΚΑ
o 300 γρ. ψημένα παντζάρια, κομμένα σε τέταρτα
o 45 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα και τριμμένα
o 45 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα και κομμένα σε κομμάτια με μαχαίρι
o 15 γρ. χυμός λεμόνι
o 50 γρ. ταχίνι
o 2 γρ. κύμινο σκόνη
o 8 γρ. σκελίδα σκόρδο
o 25 γρ. ελαιόλαδο
o 1 γρ. σησαμέλαιο
o 6 γρ. μπαλσάμικο ξίδι, λευκό
o αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή πάστα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με αλάτι τη γεύση αν χρειάζεται. Σερβίρουμε αμέσως ή καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Τάρτα με μανιτάρια και πράσο
ΓΙΑ 1 ΤΑΡΤΙΕΡΑ 27 ΕΚ
1 ώρα
ΥΛΙΚΑ
o 500 γρ. αλμυρή ζύμη για τάρτα, προψημένη
o 400 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
o 30 γρ. ελαιόλαδο
o 150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε φέτες
o 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
o 130 γρ. κρέμα γάλακτος
o 40 γρ. γιαούρτι
o 80 γρ. κρόκους αυγών
o Αλάτι
o Μαύρο πιπέρι, τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή, για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε από το τηγάνι, προσθέτουμε το θυμάρι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια μπασίνα βάζουμε τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και ομογενοποιούμε.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των μανιταριών και των πράσων στη βάση της προψημένης τάρτας και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 40 με 45 λεπτά περίπου. Για να είμαστε σίγουροι, χώνουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρό, η τάρτα είναι έτοιμη. Σε περίπτωση που η ζύμη αρχίζει να αρπάζει, καλύπτουμε τις άκρες με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν την κόψουμε. Σερβίρουμε την τάρτα καυτή, ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Κριθαράκι «γιουβέτσι» με λαχανικά, ψητά ντοματίνια και πέστο βασιλικού
ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
o 100 γρ. φινόκιο, σε μικρά καρέ
o 80 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε μικρά καρέ
o 80 γρ. πιπεριές κίτρινες, σε μικρά καρέ
o 120 γρ. κολοκύθι σε μικρά, καρέ
o 50 γρ. ελαιόλαδο
o 1,5 κιλό ζωμός λαχανικών
o 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
o 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
o 400 γρ. κριθαράκι
o 80 γρ. ντοματίνια ψητά
o 80 γρ. φασολάκια βρασμένα, χοντροκομμένα
o 70 γρ. σπαράγγια βρασμένα
o 80 γρ. τυρί κρέμα
o 50 γρ. παρμεζάνα
o 5 γρ. ξύσμα λεμόνι
o 5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
o 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
o αλάτι
o πέστο βασιλικού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το φινόκιο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις πιπεριές, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κολοκύθι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει αρκετά αλλά να είναι τραγανά. Αποσύρουμε τα λαχανικά σ’ ένα σκεύος.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό σε δόσεις, ενώ χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε. Αλατίζουμε και μερικά λεπτά (2-3) πριν θεωρήσουμε οτι το κριθαράκι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά που φτιάξαμε στην αρχή (φινόκιο, πιπεριές, κολοκύθι), τα βρασμένα σπαρράγια και φασολάκια και τα ψητά ντοματίνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να έρθει το επιθυμητό χύλωμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, το ξύσμα και τα μυρωδικά.
Σερβίρουμε προαιρετικά με πέστο βασιλικού.

gamos.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024