Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026
weather-icon 26o
Πόσο βοήθησε η πρόσφατη κακοκαιρία στη μείωση της ευφλεκτότητας των δασών

Πόσο βοήθησε η πρόσφατη κακοκαιρία στη μείωση της ευφλεκτότητας των δασών

Σε χαρτογράφηση της ευφλεκτότητας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε σχέση με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις προχώρησε το Meteo.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έφεραν μια σειρά από προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και ζημιές σε υποδομές και εγκαταστάσεις. Μήπως όμως είχαν και κάποιο θετικό αντίκτυπο;

Όπως σημειώνει το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας δοκιμάζεται συνεχώς από μεγάλης έντασης και έκτασης δασικές πυρκαγιές, οι οποίες επιφέρουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, με βασικότερες εξ αυτών τις ανθρώπινες απώλειες και τη διατάραξη των φυσικών οικοσυστημάτων.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και τη συνολική συμπεριφορά της φωτιάς είναι η περιεχόμενη υγρασία στη νεκρή καύσιμη ύλη (π.χ. βελόνες, φύλλα, κλαδιά) που αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως Dead Fuel Moisture Content (DFMC).

«Η γνώση του ποσοστού υγρασίας που περιέχεται στη συγκεκριμένη κατηγορία δασικής καύσιμης ύλης, επιτρέπει τον καθορισμό του βαθμού ευφλεκτότητας των δασών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον αντιπυρικό σχεδιασμό και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών» τονίζουν οι Κ. Λαγουβάρδος, Θ.Μ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη που υπογράφουν τη σχετική έρευνα.

«Αξιοποιώντας τα δεδομένα από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνδυασμό με εξελιγμένα μοντέλα υπολογισμού της υγρασίας, είμαστε σε θέση να παράγουμε χάρτες ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης οι οποίοι καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και ανανεώνονται σε ημερήσια βάση» προσθέτουν, παρουσιάζοντας δύο γραφήματα.

Δείτε τις εικόνες:

Ο χάρτης στις 18 Ιουλίου 2026

Ο χάρτης στις 25 Ιουλίου 2026

Το πρώτο παρουσιάζει την υγρασία της νεκρής καύσιμης ύλης στις 18 Ιουλίου (αριστερά), καθώς και την υγρασία της νεκρής καύσιμης ύλης το Σάββατο 25 Ιουλίου (δεξιά).

Όπως φαίνεται, ενώ στις 18 Ιουλίου η ευφλεκτότητα ήταν πολύ υψηλή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και την απουσία σημαντικών και εκτεταμένων βροχοπτώσεων, μια εβδομάδα μετά, λόγω των σημαντικών βροχοπτώσεων της Παρασκευής 25 Ιουλίου, η ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Meteo, η άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τη ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026
Cookies