
Σφοδροί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στα παράλια του Ορμούζ – Επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικά πλοία
Πλέον ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν έχει ως επίκεντρο το Ορμούζ για τον έλεγχο από τις ΗΠΑ ή το Ιράν της κρίσιμης για την οικονομία θαλάσσιας διόδου.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τον ναυτικό αποκλεισμό σε όλα τα ιρανικά λιμάνια και ιρανικά πλοία. Ταυτόχρονα δεν έχουν σταματήσει οι επιθέσεις εναντίον ιρανικών εγκαταστάσεων σε όλο το μήκος των ακτών του Ορμούζ, με αναφορές για επιθέσεις στις πόλεις Σιρίκ, το Μπεχμπαχάν, την νήσο Κεσμ, την νήσο Χένγκαμ, την Αχβάζ (στην πόλη και το αεροδρόμιο), το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια πολύ μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εναντίον των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ.
Οι ήχοι που ακούγονται κατά καιρούς στο Μπαντάρ Αμπάς, στις παράκτιες περιοχές και στα νησιά του Περσικού Κόλπου σχετίζονται με συγκρούσεις στα Στενα όπως αναφέρουν τα ιρανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τον κυβερνήτη της επαρχίας Χορμοζγκάν.
Η ιρανική αεράμυνα είναι ενεργοποιημένη στην πόλη Μπουσέχρ όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αντίστοιχα δρα η αεράμυνα και στην επαρχία Χορμοζγκάν.
Μετατόπιση των στόχων του πολέμου των ΗΠΑ
Πλέον διαφαίνεται πως υπάρχει μια μετατόπιση των στόχων των ΗΠΑ. Αρχικά, το ζήτημα ήταν τα πυρηνικά, οι βαλλιστικές δυνατότητες του Ιράν και οι πολιτοφυλακές που συνεργάζονταν με το Ιράν.
Αργότερα κατά την διάρκεια του Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης, τα κύρια ζητήματα ήταν ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ και η συζήτηση θα μετατοπίζονταν στα πυρηνικά μετά από 60 ημέρες.
Πλέον το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τις ΗΠΑ (και το Ιράν) είναι ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ.
سعادة #رئيس_الأركان العامة للجيش يطمئن على صحة عدد من المصابين من منتسبي القوات المسلحة
قام سعادة رئيس الأركان العامة للجيش الفريق الركن خالد درج سعد الشريعان، بزيارة عدد من المصابين من منتسبي القوة البحرية الكويتية جراء العدوان الإيراني الآثم، للاطمئنان على حالتهم الصحية ،… pic.twitter.com/fnME3JhWj0
— KUWAIT ARMY – الجيش الكويتي (@KuwaitArmyGHQ) July 14, 2026
Το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ αποτελούν τους κύριους στόχους του Ιράν
To Ιράν συνεχίζει να στοχεύει τις αμερικανικές βάσεις και τα λιμάνια σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Κουβέιτ ανακοίνωσαν τον τραυματισμό ναυτών από ιρανικές επιθέσεις.
Το Ιράν στόχευσε αμερικανικές βάσεις στην Ιορδανία
Σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης, δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της έβδομης φάσης της Επιχείρησης «Thunder», «στοχεύσαμε τη βάση ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18, ένα συγκρότημα στρατιωτικών κατοικιών και μια μεγάλη αποθήκη εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Αεροπορική Βάση Μουσαφάκ Σάλτι στην Ιορδανία, χρησιμοποιώντας drones». Η λέξη «στόχευσαν» είναι ακριβής, γιατί δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν επιτυχημένα χτυπήματα.
Οι ιρανικές δυνάμεις δηλώνουν πως «η εποχή των επιθέσεων “χτυπάμε και φεύγουμε” έχει τελειώσει. Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της ξηράς, της θάλασσας ή του εναέριου χώρου μας δεν θα μείνει αναπάντητη και θα έχει το αντίστοιχο κόστος. Οι επιχειρήσεις μας εναντίον των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων θα συνεχιστούν μέχρι την τελική νίκη».
Με αυτό τον τρόπο το Ιράν δίνει το σήμα πως δεν πρόκειται για «αψιμαχίες» ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, τουλάχιστον όχι όπως το βλέπει η Τεχεράνη, αλλά για επανέναρξη του πολέμου με κλιμάκωση.
Οι ΗΠΑ χτύπησαν στρατόπεδο στο Ιράν
Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την 388η Στρατιωτική Ταξιαρχία του Ιράν στην κομητεία Μπαμπούρ της επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν, νωρίτερα απόψε, χτυπώντας απευθείας στρατώνες όπου στεγάζονταν στρατιώτες.
Έχουν αναφερθεί δεκάδες θύματα, μεταξύ των οποίων και πολλοί νεκροί. Δεκάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από το τοπικό νοσοκομείο για να δώσουν αίμα.

Ουρά για αιμοδοσία έξω από το νοσοκομείο της περιοχής.
- Ο Έλον Μασκ χαρακτηρίζει την Μαρίν Λεπέν ως «την τελευταία ελπίδα της Γαλλίας» – Οι πρώτες αντιδράσεις
- Έσκασε το «μπαμ» στη Euroleague: Επίσημα στη Ζαλγκίρις ο Βαλαντσιούνας (vid)
- Emoji: Γνωρίστε τη νέα σειρά που θα είναι διαθέσιμη το 2027
- Πότε και πού θα γίνει η κηδεία της Μάρως Κοντού – Η τελευταία της επιθυμία
- Ματ Ντέιμον: Οι πέντε λέξεις που άκουσε και «έσβησαν» την κούραση από τα γυρίσματα της Οδύσσειας
- Πέθανε ο Λορέντζο Καριέρε, ο γιος της θρυλικής Ματούλας: Το Bar, οι Φίλοι για Πάντα και η ταραχώδης σχέση




