
ΕΛΑΣ: Ο συνολικός πλούτος αυξάνεται, η ευημερία δεν μοιράζεται δίκαια – Ευνοείται το 1% σε βάρος του 99%
«Το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ σχεδιάζει το αντίθετο. Δίνει προτεραιότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κατανέμοντας δικαιότερα τα οφέλη της ανάπτυξης», σημειώνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα
Την αποκαλυπτική έκθεση της UBS για την ελληνική οικονομία σχολιάζει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, τομεάρχης Οικονομικών της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ).
«Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη»
«Η έκθεση της UBS, που παρουσίασε σήμερα η Καθημερινή, αποτυπώνει με σαφήνεια μια αντίφαση της ελληνικής οικονομίας. Ο συνολικός πλούτος αυξάνεται, όμως η ευημερία δεν μοιράζεται δίκαια.
Την τελευταία πενταετία η μέση περιουσία αυξήθηκε κατά 9%, ενώ η περιουσία του «διάμεσου» Έλληνα (δηλαδή εκείνου που βρίσκεται στη μέση της κατανομής) μειώθηκε κατά 18%», τονίζει ο κ. Κουτεντάκης.
ΕΛΑΣ: Οι εκατομμυριούχοι στη χώρα αυξήθηκαν
«Παράλληλα, οι εκατομμυριούχοι στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2.762 μέσα σε έναν χρόνο και ξεπερνούν πλέον τους 82.000 (1% του ενήλικου πληθυσμού).
Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να αξιολογείται από τη συσσώρευση πλούτου στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Κρίνεται κυρίως από το αν βελτιώνει τη ζωή των εργαζομένων και των νέων ανθρώπων που δυσκολεύονται να αποκτήσουν περιουσία, να αποταμιεύσουν, ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη.
Μια ισχυρή οικονομία δεν είναι εκείνη που δημιουργεί περισσότερους εκατομμυριούχους. Είναι εκείνη που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, προστατεύει την εργασία, δημιουργεί ποιοτικές θέσεις απασχόλησης και εξασφαλίζει ότι ο πλούτος που παράγεται επιστρέφει στην κοινωνία με δίκαιο τρόπο», τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΕΛΑΣ.
«Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ανάπτυξη δεν διαχύθηκε ισόρροπα στην κοινωνία, αλλά ευνόησε δυσανάλογα το πλουσιότερο 1% σε βάρος του 99%.
Το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ σχεδιάζει το αντίθετο. Δίνει προτεραιότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κατανέμοντας δικαιότερα τα οφέλη της ανάπτυξης. Ενώ οι εκατομμυριούχοι που έχουν τη μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα θα συνεισφέρουν περισσότερο ώστε η πρόοδος να αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο ελάχιστους», καταλήγει ο κ. Κουτεντάκης.
- Η Βουλή των ΗΠΑ εγκρίνει στρατιωτικές δαπάνες άνευ προηγουμένου 1,150 τρισ. δολαρίων για το 2027
- Βραζιλία: Η κυβέρνηση δεν θα «κάτσει να κλάψει», δηλώνει ο Λούλα για τους επιπλέον δασμούς του Τραμπ
- Το Ιράν ανακοίνωσε πως «χτυπήθηκε» δεξαμενόπλοιο στην περιοχή του Ορμούζ
- Αρκούδα στο Νέο Μεξικό παγιδεύτηκε σε στύλο ηλεκτρισμού – Οι υπεύθυνοι δεν έκοψαν την παροχή έγκαιρα
- «Η Κύπρος είναι τουρκική»: Υποβρύχια πρόκληση των Γκρίζων Λύκων στην επέτειο της εισβολής
- Ιράν: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού», απαντά ο Αραγτσί στις απειλές του Τραμπ


