Πρόταση μομφής: Η ονείρωξη Μαξίμου και ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ που βάζει πολιτική βόμβα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Η μπλόφα για πρόωρες εκλογές και η ονείρωξη Μαξίμου για πρόταση μομφής από ΠΑΣΟΚ. Αποφεύγει την Βουλή για να μην συρθεί κοινοβουλευτικά στη λάσπη των σκανδάλων. Η δίωξη βουλευτών για ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί πολιτικό πρόβλημα στον Μητσοτάκη.
Το Μαξίμου «απειλεί» και αφήνει να φουντώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ως απάντηση στο ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής. Με αυτές τις διαρροές επιχειρεί, καταρχάς, να στήσει μια πολιτική μπλόφα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά πολιτική αλλαγή και εκλογές, στόχος είναι να τσιμπήσει και να αποφασίσει τελικά την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Για αυτό δεν ήταν τυχαίο ότι το σενάριο για πρόωρες εκλογές συζητείται εντόνως σε ορισμένα πολιτικά πηγαδάκια, ενώ η κατάθεση για πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται σχεδόν ως ειλημμένη απόφαση. Αρκετοί βλέπουν πίσω από την εικόνα της «απειλής» μια καλά στημένη κυβερνητική μπλόφα. Δηλαδή, ότι η διακίνηση του σεναρίου των πρόωρων εκλογών, σε συνδυασμό με την ονείρωξη του Μαξίμου για πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ, συνθέτουν ένα βολικό πολιτικό δόλωμα: να σηκωθεί ξανά το φάντασμα της κάλπης. Ούτως ώστε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει και, αντί να στριμώξει την κυβέρνηση, τελικά να της προσφέρει ανασύνταξη.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης το γνωρίζουν αυτό και, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το πράξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φήμες περί κατάθεσης πρότασης μομφής ξεκίνησαν να διακινούνται ταυτόχρονα με τη διάχυση πληροφοριών για τη νέα δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη, και ενώ έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις για τη σχέση της κυβέρνησης με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το Μαξίμου, πάντως, επέλεξε να αναβάλει τη συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου και τις υποκλοπές, όχι γιατί μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα έκανε κακό στη ΝΔ, αλλά γιατί θέλησε να αποφύγει να συρθεί στη λάσπη των σκανδάλων — μια λάσπη που έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει το ίδιο το κάρμα της επταετούς διακυβέρνησης Μητσοτάκη, πλήττοντας την κυβέρνηση και συνολικά τη Νέα Δημοκρατία.
Ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ βάζει βόμβα στην πλειοψηφία και προκαλεί τεράστιο πολιτικό θέμα την κυβέρνηση
Η άφιξη της νέας δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργεί νέα δεδομένα, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναμένει την επίσημη κατάθεσή της, προκειμένου να μελετήσει τα ονόματα βουλευτών, αλλά και κυβερνητικών στελεχών, που ενδέχεται να εμπλέκονται. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει εκ νέου ζήτημα για το κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό.
Οι δυσμενείς συνθήκες για την κυβέρνηση, και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελούν πραγματικότητα. Όμως, μια πρόταση μομφής χωρίς ρεαλιστικό αντίκρισμα θα ήταν κενή περιεχομένου και θα εξυπηρετούσε μόνο το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου.
‘Ομως, αυτή η δικογραφία για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ιδιαιτερότητες.
Σε αντίθεση με την πρώτη υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων -όπου η δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας αφορούσε αποκλειστικά υπουργικά πρόσωπα- το εύρος του ελέγχου πλέον μεγαλώνει και αγγίζει τη βάση της γαλάζιας παράταξης: Οι 11 εγκαλούμενοι βουλευτές (αλλά και οι δύο υπουργοί ) αποτελούν τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας των 156 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με την κοινοβουλευτική σταθερότητα της κυβέρνησης. Διότι ο μεγάλος αριθμός των εγκαλούμενων προσώπων ξεπερνά τη δύναμη που το κυβερνών κόμμα αντέχει να χάσει διατηρώντας την πλειοψηφία (απαιτούνται τουλάχιστον 151) στη Βουλή.
Επίσης, η διαδικασία περιπλέκεται κοινοβουλευτικά καθώς δεν ενεργοποιείται μόνο το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών, αλλά και αυτή του άρθρου 62 για το βουλευτικό ακαταδίωκτο: στην προκειμένη περίπτωση, μόλις η δικογραφία για τους βουλευτές φτάσει στο κοινοβούλιο, θα μεταφερθεί χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής, η οποία με τη σειρά της θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας.
Η Ολομέλεια με τη σειρά της θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις με ονομαστική ψηφοφορία όπου σε αντίθεση με την προανακριτική θα είναι φανερή και όλοι θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν δημόσια. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες, στόχος της επιτροπής δεοντολογίας είναι να ανοίξει τον φάκελο του ΟΠΕΚΕΠΕ 2 μετά τις διακοπές του Πάσχα, εκτός και αν υπάρξει ζήτημα παραγραφής πλημμελημάτων (5ετια) οπότε και οι σχετικές ενέργειες θα ξεκινήσουν άμεσα.
Περιμένει να δει τη δικογραφία το Μαξίμου, πιθανός ο ανασχηματισμός, όχι σε εκλογές
Η νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα, ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να παραδεχτεί ότι πρόκειται για «σοβαρή εξέλιξη». «Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη. Αναμένουμε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση για κάθε περίπτωση ξεχωριστά», δήλωσε on camera ο κ. Μαρινάκης.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πάει σε εκλογές. Αντιθέτως, θεωρείται πολύ πιθανός ένας ανασχηματισμός, δεδομένης της εμπλοκής στελεχών στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Από πού προκύπτουν, όμως, όλα αυτά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές; Κάποιοι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού επιμένουν να εισηγούνται κάλπες μέσα στο καλοκαίρι. Μέχρι τώρα, πάντως, οι πληροφορίες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σενάριο δεν κερδίζει έδαφος. Κι αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαράξει ένα πολύ συγκεκριμένο μονοπάτι έως την ώρα της κάλπης.
Στους βασικούς του στόχους είναι, μέσα από διάφορους πολιτικούς ελιγμούς, να απορροφήσει μέρος των κραδασμών από τα σκάνδαλα που χτυπούν τον πυρήνα της κυβέρνησης. Παράλληλα, επιδιώκει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ και, αφού ικανοποιήσει τη λεγόμενη «τσέπη», να οδηγηθεί σε εκλογές από καλύτερη θέση.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπογραμμιστεί και το ορόσημο της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η θητεία της νυν ηγεσίας λήγει στις 30 Ιουνίου για όσους δικαστικούς λειτουργούς συμπληρώνουν το όριο ηλικίας των 67 ετών. Επομένως, ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να προκαλέσει μόνος του πρόωρες εκλογές πριν από το καλοκαίρι.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Από την Πέμπτη 23 Απριλίου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κάνει μια βουτιά στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, με το έργο «Tζένη Τζένη - Ένα ηλιόλουστο Ρέκβιεμ»