Ισραήλ: Ετοιμάζουν νόμο για την επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος των Παλαιστινίων
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη θέσπιση της θανατικής ποινής σε βάρος των Παλαιστινίων που θα σκοτώσουν Ισραηλινό, εξαιρώντας από τη διάταξη τους ισραηλινούς δολοφόνους.
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Δευτέρα σε πρώτη ανάγνωση σχέδιο νόμου για τη θέσπιση «της ποινής του θανάτου για τους τρομοκράτες», διατύπωση που φωτογραφίζει τους Παλαιστίνιους που κρίνονται ένοχοι για ενέργειες ή φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών (στη φωτογραφία του Reuters/Ronen Zvulun, επάνω, χαμόγελο ικανοποίησης από τον Νετανιάχου, δεξιά, κατά τη συζήτηση στο ισραηλινό κοινοβούλιο).
Το κείμενο εγκρίθηκε με 39 ψήφους υπέρ, έναντι 16 κατά. Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μορφή της ισραηλινής ακροδεξιάς, απειλούσε να αποσύρει την παράταξή του από την κυβερνητική συμμαχία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (Λικούντ, δεξιά) αν το νομοσχέδιο, το οποίο εισηγήθηκε μέλος του κόμματός του, δεν υποβαλλόταν σε ψηφοφορία στην Κνέσετ.
Η θανατική ποινή είναι εφαρμοστέα για οποιονδήποτε Παλαιστίνιο σκοτώσει Ισραηλινό — αλλά σε καμιά περίπτωση για το αντίθετο
Απαιτούνται άλλες δυο ψηφοφορίες – κατ’ άρθρον και στο σύνολο – για να γίνει νόμος το κείμενο.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «οποιοσδήποτε προκαλεί εσκεμμένα ή από αμέλεια τον θάνατο ισραηλινού πολίτη με κίνητρο τον ρατσισμό ή το μίσος εναντίον του (ισραηλινού) κοινού, και με σκοπό να βλάψει το κράτος του Ισραήλ και την αναγέννηση του εβραϊκού λαού στη χώρα του, θα τιμωρείται με την ποινή του θανάτου».
Η διατύπωση αυτή συνεπάγεται πως η ποινή του θανάτου είναι εφαρμοστέα για οποιονδήποτε Παλαιστίνιο σκοτώσει Ισραηλινό — αλλά σε καμιά περίπτωση αν Ισραηλινός σκοτώσει Παλαιστίνιο.
Κρίνοντας αποδεκτή τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η επιτροπή εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού κοινοβουλίου είχε αιτιολογήσει την 3η Νοεμβρίου πως σκοπός του κειμένου είναι να «κοπεί η τρομοκρατία από τη ρίζα και να δημιουργηθεί ισχυρή αποτροπή».
«Μόνο μια τιμωρία…»
«Κάθε τρομοκράτης που ετοιμάζεται να διαπράξει φόνο πρέπει να ξέρει πως δεν υπάρχει παρά μόνο μια τιμωρία: η ποινή του θανάτου», είχε πει ο κ. Μπεν Γκβιρ την ίδια ημέρα (στο βίντεο που ακολουθεί, διακρίνεται να μοιράζει γλυκά μετά την έκγριση σε πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τη θανατική ποινή σε βάρος των Παλαιστινίων).
?BREAKING: The death penalty for terrorists law, initiated by “Yisrael Beiteinu” party chairman MK Forer, was approved today in its first reading in the Knesset.
Following the law’s approval, Ben Gvir shares Baklava’s in the Knesset. pic.twitter.com/8Y3C7zov3Y
— Eli Afriat ??? (@EliAfriatISR) November 10, 2025
Η ψηφοφορία στην ισραηλινή Βουλή διεξήχθη καθώς συνεχίζει να εφαρμόζεται η εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τη 10η Οκτωβρίου.
Κλείστηκε υπό πίεση των ΗΠΑ, δυο χρόνια και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Η Χαμάς χαρακτήρισε την 3η Νοεμβρίου την πρόταση νόμου «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», καλώντας «τα Ηνωμένα Εθνη, τη διεθνή κοινότητα και αρμόδιους οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν αυτό το βάρβαρο έγκλημα».
Η Παλαιστινιακή Αρχή από την πλευρά της κατήγγειλε «επικίνδυνο βήμα με στόχο να συνεχιστεί η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση με προκάλυψη νομιμότητας».
Πηγή: ΑΠΕ
- Ιράν: Ο Τραμπ, φέρεται να σκληραίνει τους όρους της συμφωνίας – Νάρκη εντοπίστηκε στα Στενά του Ορμούζ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (31/5): Πού θα δείτε Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη και φιλικά ενόψει Μουντιάλ
- Νέες διασώσεις αλλοδαπών σε Κρήτη και νότια Πελοπόννησο
- ΠΑΣΟΚ: Ο «διμέτωπος» του Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα και οι δημοσκοπήσεις
- Σπερς – Νικς: Και τώρα οι δύο τους – Αυτό είναι το πρόγραμμα των τελικών του NBA
- Ιερά Οδός: Τρόμος για 20χρονη – Τέσσερις ανήλικοι την χτύπησαν και της άρπαξαν το κινητό
- Πτολεμαΐδα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Χωρίς τις αισθήσεις της απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη
- Kellogg’s: Πως η πατέντα για τα πρώτα δημητριακά δημιούργησε αδελφική αντιζηλία και τη μεγαλύτερη εταιρεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 31.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/rad-pozniakov-134-72ac7W4-unsplash-315x220.jpg)

















![Περισσότερες από 410 συλλήψεις στη Γαλλία, οι 283 στο Παρίσι κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/2026-05-30T214003Z_1512690443_UP1EM5U1O6P5Q_RTRMADP_5_SOCCER-CHAMPIONS-PSG-ARS-PARIS-315x220.jpg)




![Ισραηλινοί στρατιώτες «στήνουν» φωτογράφιση ανήλικου Παλαιστινίου με όπλο και σημαία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/israel-west-bank-315x220.jpg)





![Χάος στο Παρίσι, επεισόδια οπαδών της Παρί Σεν Ζερμαίν με αστυνομικούς [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/2026-05-30T200811Z_611686835_UP1EM5U1JXL1W_RTRMADP_5_SOCCER-CHAMPIONS-PSG-ARS-PARIS-315x220.jpg)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442