Η Ρωσία κήρυξε ανεπιθύμητο το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ της Γερμανίας
Η ρωσική γενική εισαγγελία κήρυξε ανεπιθύμητο το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ με το σκεπτικό ότι οργανώνει προγράμματα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εναντίον της Ρωσίας.
Το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο συνδέεται με το κόμμα Die Linke («Η Αριστερά») της Γερμανίας, κηρύχτηκε ανεπιθύμητη οργάνωση στη Ρωσία, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη η γενική διευθύντριά του, η Ντανιέλα Τροχόφσκι, στη βερολινέζικη εφημερίδα Tageszeitung (taz).
«Λυπούμαστε γι αυτήν την περαιτέρω κλιμάκωση από πλευράς της ρωσικής κυβέρνησης», είπε η κ. Τροχόφσκι στην εφημερίδα.
Εχει σκοπό «να διεγερθούν διαδηλώσεις, να ριζοσπαστικοποιηθεί η νεολαία και να δυσφημιστούν όργανα της κρατικής εξουσίας στη Ρωσία»
Εκπρόσωπος του κόμματος επιβεβαίωσε την πληροφορία και την ακρίβεια του δημοσιεύματος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την Τάγκεστσαϊτουνγκ, η ρωσική γενική εισαγγελία πήρε την απόφαση αυτή με το σκεπτικό ότι το ίδρυμα οργανώνει προγράμματα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό «να διεγερθούν διαδηλώσεις, να ριζοσπαστικοποιηθεί η νεολαία και να δυσφημιστούν όργανα της κρατικής εξουσίας στη Ρωσία».
«Ο (σ.σ. ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν κι η κυβέρνησή του φοβούνται την αλήθεια, φοβούνται την κριτική, φοβούνται οργανώσεις που έχουν το σθένος να εναντιώνονται δημόσια στον πόλεμο (σ.σ. στην Ουκρανία) και στην καταστολή», τόνισε ο Γιαν φαν Ακεν, ηγετικό στέλεχος του κόμματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της taz.
Ηταν το τελευταίο
Το δημοσίευμα σημειώνει πως το Ιδρυμα αυτό ήταν το τελευταίο από τους θεσμούς του είδους, συνδεόμενους με πολιτικά κόμματα, που είχε απομείνει, δεν είχε κηρυχτεί «ανεπιθύμητη οργάνωση», ως αυτήν την εβδομάδα.
Το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ (Πράσινοι) κηρύχτηκε ανεπιθύμητο το 2022· τα Φρίντριχ Εμπερτ (Σοσιαλδημοκράτες), Φρίντριχ Νάουμαν (Ελεύθεροι Δημοκράτες) και Κόνραντ Αντενάουερ (Χριστιανοδημοκράτες) ομοίως το 2024· και το Χανς Ζάιντελ (Χριστιανοκοινωνιστές) τον Απρίλιο.
Τα γραφεία των ιδρυμάτων στη Μόσχα είχαν κλείσει ήδη το 2022.
Πηγή: ΑΠΕ
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Με Τασούλα, Ανδρέα και Καραϊσκάκη το νέο βίντεο για το συνέδριο
- Δική Τεμπών: Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του μοναδικού επιζώντος από το πρώτο βαγόνι
- Κατώτατος μισθός: Η «νάρκη» πριν η κυβέρνηση «πατήσει το κουμπί» της αύξησης
- Πώς η ανατροφή του σκύλου διαμορφώνει το ταμπεραμέντο του;
- Θέμα χρόνου η έναρξη της συνεργασίας της Λίβερπουλ με τον Τσάμπι Αλόνσο
- Χάρις Αλεξίου: Τι της είπε Γάλλος γιατρός όταν έχασε τη φωνή της
- Πλημμύρισαν δρόμοι στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας-Εφιστάται η προσοχή των πολιτών
- «Ο Μυταράς ήξερε ότι υπήρχε θέμα με τα πλαστά έργα» – Η χήρα του ζωγράφου για την υπόθεση Τσαγκαράκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/dreokt-oCd0woIR6Ww-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442