
Συρία: «Πρόωρες» οι συνομιλίες για ειρηνευτική συμφωνία με την ισραηλινή δύναμη κατοχής
«Οι δηλώσεις που αφορούν την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την ισραηλινή δύναμη κατοχής επί του παρόντος θεωρούνται πρόωρες», δηλώνει αξιωματούχος της Συρίας.
Οι συνομιλίες για την υπογραφή από τη Συρία ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ είναι «πρόωρες», ανέφερε χθες Τετάρτη σύρος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η κρατική τηλεόραση, μετά τη δήλωση του Ισραήλ ότι ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Δαμασκό και τη Βηρυτό (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Gil Eliyahu, επάνω, ισραηλινοί στρατιώτες στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν).
Δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για συμφωνία όσο η ισραηλινή δύναμη κατοχής «δεν αποσύρεται από περιοχές στις οποίες έχει εισβάλει»
«Οι δηλώσεις που αφορούν την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την ισραηλινή δύναμη κατοχής επί του παρόντος θεωρούνται πρόωρες», τόνισε αυτή η ανώνυμη επίσημη πηγή, την οποία επικαλείται η κρατική τηλεόραση.
«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία όσο η κατοχική δύναμη δεν σέβεται πλήρως τη συμφωνία απεμπλοκής του 1974 και δεν αποσύρεται από περιοχές στις οποίες έχει εισβάλει», πρόσθεσε.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του «ενδιαφέρεται» για την εξομάλυνση των σχέσεών της με τις γειτονικές της χώρες, τη Συρία και τον Λίβανο.
Δεν εγκαταλείπει τα Υψίπεδα
Υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το τμήμα των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν που κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε το 1981.
Η έκκληση για εξομάλυνση των σχέσεων λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία μείζονων αλλαγών στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, κυρίως μετά την πτώση τον Δεκέμβριο από την εξουσία της Συρίας του Μπασάρ αλ Ασαντ και την αποδυνάμωση της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μετά τον τελευταίο πόλεμό της με το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
