Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ανταπόκριση από το Ισραήλ: Συγκεντρώσεις στο Τελ Αβίβ για επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για τους ομήρους

Ανταπόκριση από το Ισραήλ: Συγκεντρώσεις στο Τελ Αβίβ για επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για τους ομήρους

Η δημοσιογράφος του in Αλεξάνδρα Φωτάκη με τον φωτορεπόρτερ, Δημήτρη Μιχαλάκη, βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, για τις διαδηλώσεις που είχαν σταματήσει λόγω της 12ημερης σύγκρουσης Ισραήλ και Ιράν

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του in Αλεξάνδρα Φωτάκη που βρίσκεται στο Ισραήλ με τον φωτορεπόρτερ, Δημήτρη Μιχαλάκη, ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις στο Τελ Αβίβ για την επιστροφή των ομήρων από την Γάζα και για επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς.

Ηλεκτρονικός πίνακας δείχνει πόσες ημέρες βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Γάζα.

Οργή προς την κυβέρνηση

«Παλεύουμε να φέρουμε τους ομήρους πίσω στο σπίτι», μας είπε διαδηλωτής στο Τελ Αβίβ.

«Τους θέλουμε πίσω στο σπίτι», μας δήλωσε και μας έδειξε το έμβλημα που φορούν στο πέτο τους οι διαδηλωτές, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο του in.

«Δεν πιστεύω την κυβέρνησή μας. Δυστυχώς. Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνησή μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ δεν πιστεύουν την κυβέρνησή μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ», μας δήλωσε.


Σε ερώτηση αν ο πόλεμος με το Ιράν ευνόησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο διαδηλωτής που μίλησε στο in είπε: «Τον Νετανιάχου, ναι. Έκανε καλή δουλειά σε αυτό, αλλά δεν είναι αρκετό. Η περισσότερη δουλειά έγινε από τους πιλότους και τον στρατό, όχι από τον Νετανιάχου».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με τη Γάζα, μας είπε:  «Να επιστρέψουν οι όμηροι. Πέρα από αυτό δεν ξέρω. Δεν είμαι στην κυβέρνηση. Δεν μας τα λένε όλα. Θέλουμε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, τώρα».

«Όλα είναι φρικτά»

«Είμαι εδώ επειδή δεν θα μπορούσα να μην είμαι εδώ», μας είπε η Μίκα, μία 25χρονη διαδηλώτρια που έδωσε το παρόν για να στηρίξει τις οικογένειες των ομήρων.

«Είναι ένα φρικτό γεγονός που συνέβη», είπε στο in.

«Είμαστε εδώ και για του ομήρους που γύρισαν σπίτι, για να τους δώσουμε ελπίδα».

«Δεν πρέπει να μένουμε σπίτι. Πρέπει να κάνουμε κάτι. Ως ‘μικρά’ άτομα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το τι πιστεύει για την κατάσταση στη Γάζα, η διαδηλώτρια που μίλησε με το in είπε: «Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι όλα είναι φρικτά. Και όλοι θέλουμε απλά να τελειώσει. Δεν θέλουμε να πεθαίνουν άνθρωποι. Δεν το θέλουμε».


«Το μόνο που θα ήθελα θα ήταν να τους φέρουμε πίσω και να τελειώσει όλο. Όχι άλλος πόνος, όχι άλλοι σκοτωμοί», είπε στην συνέχεια.

Όσον αφορά τον πόλεμο με το Ιράν η διαδηλώτρια είπε στο in: «Ήταν πολύ τρομακτικό. Ένας πύραυλος έπεσε κοντά στο σπίτι της μητέρας μου. Ευτυχώς δεν έπαθε κανείς κάτι. Σε άλλες περιοχές του Ισραήλ πέθαναν άνθρωποι».

«Είναι απλά μία απαίσια κατάσταση», κατέληξε.

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα

«Είμαι εδώ για να διαδηλώσω ενάντια στην κυβέρνηση και για τους διαδηλωτές», είπε ένας άλλος διαδηλωτής που μίλησε με το in.

Στην ερώτηση του τι κάνει η κυβέρνηση για να τελειώσει τον πόλεμος απάντησε: «Τίποτα!»

«Απλά πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο. Αυτό είναι όλο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον Νετανιάχου τον πόλεμο με το Ιράν ο διαδηλωτής μας είπε: «Είναι κάτι που του δίνει δημοφιλία εδώ πέρα. Αλλά δεν νομίζω ότι του δίνει αληθινή δύναμη. Και δεν νομίζω ότι ο πόλεμος με το Ιράν έχει τελειώσει».

«Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν λειτουργεί»

Μία άλλη διαδηλώτρια που μίλησε με το in είπε: «Είμαι εδώ για να διαδηλώσω ενάντια στην κυβέρνηση και να διαδηλώσω για την επιστροφή ομήρων».

«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για όλο αυτό το χάλι», είπε όταν την ρωτήσαμε γιατί αντιτίθεται στην κυβέρνηση.

«Έναν χρόνο πριν έκαναν αντιδημοκρατικά πράγματα. Πλέον κάνουν πράγματα που είναι και αντιδημοκρατικά και επιβλαβή για τη χώρα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους εξτρεμιστές μας δήλωσε: «Το θέμα είναι ότι επειδή ο πρωθυπουργός μας είναι πολύ αναξιόπιστος, κανένας λογικός δεν θα συνασπιστεί μαζί του. Όλοι ξέρουν ότι εδώ και χρόνια του έχει προδώσει όλους. Οπότε μόνο οι εξτρεμιστές θα συνασπιστούν μαζί του».

«Οδηγεί τους ανθρώπους σε κατευθύνσεις που ελάχιστοι υποστηρίζουν», πρόσθεσε.


Όταν την ρωτήσαμε για την κατάσταση στη Γάζα, μας είπε πως εμπιστεύονται τον Τραμπ.

«Πιστεύω πώς είναι ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει. Θέλουμε συμφωνία για να επιστρέψουν οι όμηροι. Και θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα».

Για τον πόλεμο με το Ιράν δήλωσε στο in: « Πιστεύω του έδωσε δύναμη [στον Νετανιάχου] αλλά η κυβέρνηση του δεν λειτουργεί».

«Δεν θέλει να νοιώθει απειλή, οπότε βάζει κακούς ανθρώπους σε κυβερνητικές θέσεις. Οι άνθρωποι δεν παίρνουν τα λεφτά που χρειάζονται. Δωροδοκεί πολύ», πρόσθεσε.

«Στην τελική οι ψηφοφόροι του είναι εκείνοι που επηρεάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή να μη παίρνει τον ίδιο αριθμό ψήφων που παίρνει στα poll τώρα», μας είπε στο τέλος.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην οδό Μπεγκίν

Εκτός από τη συγκέντρωση στην πλατεία των Ομήρων όπου βρίσκονται και συγγενείς τους, στην οδό Μπεγκίν διεξάγεται άλλη διαδήλωση με ξεκάθαρα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.

«Νετανιάχου θα θυμόμαστε όλα τα άσχημα που έχεις κάνει αυτόν τον ενάμιση χρόνο», λένε οι διαδηλωτές.


Η Εϊνάβ Ζανγκενάουερ, μητέρα του Ματάν Ζανγκάουκερ που είναι όμηρος στη Γάζα, είπε: «Μπορούν να επιστρέψουν όλοι αρκεί να έχετε θάρρος απέναντι στους εξτρεμιστές», εννοώντας την ακροδεξιά στο Ισραήλ που πιέζει την ισραηλινή κυβέρνηση να μη συνάψει συμφωνία.

Οι διαδηλωτές στην οδό Μπεγκίν ζητούν την επιστροφή όλων των ομήρων με τη σύναψη συμφωνίας με τη Χαμάς.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου σε συνεργασία της με τους εξτρεμιστές

Η εκεχειρία Ισραήλ και Ιράν έφερε τον τερματισμό της κατάστασης συναγερμού και των περιορισμών που είχαν επιβληθεί.

Το Τελ Αβίβ επιστρέφει στις διαδηλώσεις.

Συγκεντρώσεις για τους ομήρους γίνονται κάθε Σάββατο. Μία στην πλατεία Μουσείου Τέχνης ή πλατεία Ομήρων, η οποία εμφανίζεται ως πιο ουδέτερη πολιτικά με αίτημα την επιστροφή των ομήρων από τη Χαμάς. Και μία ακόμη, αντικυβερνητική διαδήλωση που επίσης ζητά την επιστροφή των ομήρων, στην οδό Μπεγκίν.

Οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ, οι κάτοικοι του Ισραήλ καταγγέλλουν την κυβέρνηση Νετανιάχου για τη συνεργασία της με τους εξτρεμιστές, επειδή, όπως λένε, δεν κάνει τίποτα για να φέρει πίσω τους ανθρώπους που έχουν απαχθεί και πάρα πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο