ΝΑΤΟ: Η Βρετανία δεσμεύεται για στρατιωτικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ
Ο Κιρ Στάρμερ ανέλαβε «τη δέσμευση να δαπανάται το 5% του ΑΕΠ για την εθνική ασφάλεια» καθώς «πρόκειται για ευκαιρία να βαθύνουμε τη δέσμευσή μας στο NATO...».
Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεσμεύεται να επιτύχει τον στόχο που αναμένεται να οριστεί και επίσημα στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ν’ αφιερώνει το 5% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, την παραμονή της συνόδου κορυφής της ατλαντικής συμμαχίας (στη φωτογραφία αρχείου του Jordan Pettitt via Reuters, επάνω, ο Κιρ Στάρμερ).
Με την επίκληση της απειλής της Ρωσίας και υπό την πίεση του ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα κράτη μέλη του NATO ετοιμάζονται ν’ ανακοινώσουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στη Χάγη συμφωνία για τον σκοπό αυτόν, μ’ ορίζοντα το 2035.
Τα κράτη μέλη του NATO ετοιμάζονται ν’ ανακοινώσουν στη Χάγη συμφωνία για τον στόχο του 5%
«Πρέπει να πλοηγηθούμε σ’ αυτήν την εποχή ακραίας αβεβαιότητας μ’ ευελιξία, ταχύτητα και σαφές όραμα για το εθνικό συμφέρον, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια» του πληθυσμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός των Εργατικών Στάρμερ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
«Γι’ αυτό ανέλαβα τη δέσμευση να δαπανάται το 5% του ΑΕΠ για την εθνική ασφάλεια. Πρόκειται για ευκαιρία να βαθύνουμε τη δέσμευσή μας στο NATO και να τονώσουμε τις επενδύσεις στην ευρύτερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα του έθνους», πρόσθεσε.
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών που αναμένεται ν’ ανακοινωθεί από τους συμμάχους αναλύεται στη διάθεση τουλάχιστον του 3,5% των ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες stricto sensu, κι ακόμη 1,5% στις δαπάνες για την ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια (κυβερνοασφάλεια, κινητικότητα στρατιωτικών πόρων κ.λπ.).
Την αύξηση αυτή, που μεταφράζεται σ’ εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, απαιτεί ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπερασπιστεί τους «κακοπληρωτές» — ό,τι κι αν λέει το Αρθρο 5.
«Κβαντικό άλμα»
Ο γενικός γραμματέας του NATO, ο Μαρκ Ρούτε, κρίνει πως αυτό το «κβαντικό άλμα» ως προς τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια είναι «θεμελιώδες» για να εξασφαλιστεί το μέλλον της συμμαχίας, ιδίως μπροστά στην απειλή της Ρωσίας.
Τον Φεβρουάριο, η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ν’ αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας στο 2,5% του ΑΕΠ ως το 2027, κατόπιν στο 3% μετά το 2029.
Πηγή: ΑΠΕ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442