
Πέθανε ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών -ήταν ένας θρύλος της παραδοσιακής μουσικής.
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς ήταν ένας θρύλος του κλαρίνου και ένας από τους πιο σημαντικούς πρεσβευτές της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής.
Την είδηση έκαναν γνωστή συνάδελφοί του μέσω των social media μεταξύ των οποίων και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος ο οποίος έγραψε στο Facebook: «Kαλό ταξίδι γέροντά μου! Στο καλό ψυχούλα μου».
Γεννήθηκε στο χωριό Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, όπου άρχισε να μαθαίνει μουσική από νεαρή ηλικία δίπλα στους δασκάλους του Ηπειρώτικου κλαρίνου, τον Φίλιππο Ρούντα και τον Κίτσο Χαρισιάδη. Ο πατέρας του, Περικλής Χαλκιάς, πήγε στην Αμερική πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα σαν κλαρινίστας.
Το 1960, ο Πετρολούκας Χαλκιάς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έζησε για 20 χρόνια διαδίδοντας τη μουσική κληρονομιά της Ηπείρου και συνεργάστηκε με πολλά μουσικά σύνολα

Το 1960, ο Πετρολούκας Χαλκιάς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έζησε για 20 χρόνια διαδίδοντας τη μουσική κληρονομιά της Ηπείρου και συνεργάστηκε με πολλά μουσικά σύνολα. Η κορύφωση της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες επήλθε όταν προσκλήθηκε να δώσει συναυλία στον Λευκό Οίκο.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980, όταν άρχισε να ηχογραφεί δίσκους, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό.

- «Πάμε μια βόλτα;»: Την Κυριακή έρχεται το β’ μέρος του αφιερώματος στον Λάκη Λαζόπουλο
- Άγρια κόντρα και ξέσπασμα Δουδωνή κατά Κωνστατοπούλου για τις ανεξάρτητες αρχές στη Βουλή: «Υπηρετείτε σχέδιο»
- Ινδός δισεκατομμυριούχος προσφέρεται να σώσει τους αδέσποτους «ιπποποτάμους του Εσκομπάρ»
- ΠΑΣΟΚ: Ήξερε η κυβέρνηση για την ενέργεια των ισραηλινών σκαφών στο Global Sumud Flotilla;
- Αντετοκούνμπο: «Το 2027 ξανά στην Εθνική – Θέλω ένα ακόμη πρωτάθλημα ΝΒΑ»
- Νέα αποχή των δικαστικών υπαλλήλων: «Δεν μπορεί να εξαρτάται από την τύχη αν θα γυρίσουμε στα παιδιά μας»
