Γαλλία: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών
Η «ομολογία» Μακρόν από τη Νίκαια και οι ιδιωτικές συζητήσεις
Περίπου έναν χρόνο από την ημέρα που ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να διαλύσει την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, την ισχυρότερη νομοθετική εξουσία στη Γαλλία, μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν αφήνει εκ νέου ανοικτό να επαναλάβει την κίνηση αυτή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ο Μακρόν απειλεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για νέα προσφυγή στις κάλπες
«Εύχομαι να μην υπάρξει άλλη διάλυση, αλλά δεν έχω συνηθίσει να στερούμαι από τον εαυτό μου μια συνταγματική εξουσία», δήλωσε τη Δευτέρα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν είχε αποκλείσει την πιθανότητα να κάνει ένα τόσο ασυνήθιστο βήμα.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο από τη Νίκαια, μετά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ωκεανών, ο Γάλλος ηγέτης ανέφερε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει αυτήν την εξουσία εάν τα πολιτικά κόμματα αποφασίσουν να υιοθετήσουν μια «εντελώς ανεύθυνη προσέγγιση και να μπλοκάρουν τη χώρα». Μέχρι στιγμής πάντως, έχει δηλώσει δημόσια ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν εξετάζεται.

Ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ιδιωτικές συζητήσεις για πρόωρες εκλογές στη Γαλλία
Νωρίτερα φέτος, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Μακρόν είχε συζητήσει το ενδεχόμενο διάλυσης του κοινοβουλίου και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με τον στενό του κύκλο, καθώς η επιστροφή του στη διεθνή σκηνή βοήθησε στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό.
Η εκ νέου διάλυση της Εθνοσυνέλευσης θα μπορούσε να απειλήσει τη σχετική σταθερότητα που απολαμβάνει η Γαλλία από τον Δεκέμβριο, όταν ο Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό. Πριν από αυτό, ο Μακρόν υπέστη καταστροφικές εκλογές τον περασμένο Ιούλιο που διέσπασαν την Εθνοσυνέλευση και την άφησαν χωρίς καμία ομάδα που να κατέχει την πλειοψηφία, προκαλώντας μήνες πολιτικού χάους. Ήταν τότε που τα γαλλικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντικά πλήγμα, με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται και τη χώρα να δανείζεται ακριβότερα ακόμα και από την Ελλάδα.
Πηγή: ot.gr
- 5+1 ανοιχτά μέτωπα ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για Κράτος Δικαίου
- Ο Τραμπ ζήτησε από τον Σι να μη δίνει όπλα στο Ιράν – Η απάντηση του Κινέζου προέδρου
- Μιχάλης Μητρούσης: «Ξεπέρασα την κατάθλιψη όταν έπαιξα ποδόσφαιρο στην ομάδα του Άρη» (vid)
- Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές έως την Παρασκευή – Δείτε χάρτες
- Γεώργιος Μυλωνάς: «Ε, εμείς είμαστε Έλληνες…»
- Πέθανε ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης, Χοσέ Σανταμαρία
- Φάμελλος: Ο πολιτικός απατεώνας Λαζαρίδης είναι σήμα κατατεθέν της ρουσφετολογικής αντίληψης ΝΔ και Μητσοτάκη
- TUDOR 2026: Νέα συλλογή, νέα εποχή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442