Έρχεται νέο ψηφιακό εργαλείο στο Κτηματολόγιο για τις διορθώσεις στα οικόπεδα
Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο ψηφιακό εργαλείο στο Κτηματολόγιο που θα απλοποιεί τη διαδικασία των διορθώσεων που αφορούν τα όρια των οικοπέδων - Τι είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Για το νέο ψηφιακό εργαλείο που θα απλοποιεί τη διαδικασία των διορθώσεων που αφορούν τα όρια των οικοπέδων αλλά και για τις καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος.
Ένα από τα βασικά προβλήματα του Κτηματολογίου, σύμφωνα με το MEGA, είναι η καθυστέρηση στο να καταχωρήσει πράξεις. Υπάρχουν γραφεία που καθυστερούν τις υποθέσεις έως και έξι – οκτώ μήνες.
Τα Κτηματολόγια καθυστερούν στο νομικό έλεγχο, δηλαδή σωρεύονται υποθέσεις ακόμα και ηλεκτρονικά, έρχονται οι πολίτες και παίρνουν ένα ενιαίο αριθμό πρωτοκόλλου, μαζεύεται μια στοίβα, καθυστερούν υποθέσεις και δεν υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να τις διεκπεραιώσει άμεσα.
Ο κ. Μπουκώρος, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε πως πέρσι τέτοια εποχή υπήρχαν στο Κτηματολόγιο 56.000 εκκρεμότητες, ωστόσο φέτος μειώθηκαν.
«Μεσοσταθμικά ένα πιστοποιητικό για να εκδοθεί ήθελε 8 μήνες. Σήμερα, σε επτά ημέρες μεσοσταθμικά παίρνει κανείς πιστοποιητικό. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ρεκόρ έκδοσης πιστοποιητικών, 15.776 πιστοποιητικά, όταν πέρσι τέτοιο καιρό ήταν υποπολλαπλάσια. Αυτό δείχνει πως τους επόμενους μήνες, θα έχουν μειωθεί ραγδαία οι εκκρεμότητες. Συνεχώς ενισχύονται με προσωπικό και διάφορες μορφές εργασίας. Όπου υπάρχουν ελλείψεις προσπαθούμε να το καλύψουμε. Το τελευταίο δίμηνο έχει επιταχυνθεί η έκδοση πιστοποιητικών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Διορθώσεις στο Κτηματολόγιο με ένα «κλικ»
Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο ψηφιακό εργαλείο στο Κτηματολόγιο που θα απλοποιεί τη διαδικασία των διορθώσεων που αφορούν τα όρια των οικοπέδων.
Πρόκειται για μια πλατφόρμα (metavoles.ktimatologio.gr), η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες να μπορούν να προχωρούν ψηφιακά σε αιτήσεις διόρθωσης, υποβάλλοντας, σε συνεργασία με τον μηχανικό τους, ένα τοπογραφικό διάγραμμα με τα ορθά όρια.
«Ο ιδιώτης μηχανικός θα μπαίνει θα κάνει τη χωρική μεταβολή, οι όμοροι θα δηλώνουν με ψηφιακό τρόπο αν συμφωνούν, και θα έρχεται ο μηχανικός του Κτηματολογίου και πιστοποιημένοι μηχανικοί του ΤΕΕ που θα λάβουν αυτόν τον ρόλο, και θα θεωρούν την υπόθεση της χωρικής μεταβολής. Είναι μία πολύ εύχρηστη πλατφόρμα», κατέληξε ο υφυπουργός.
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:
- Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κιλελέρ – Σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο
- Κινεζική δοκιμή πλανητικής άμυνας θα χτυπήσει αστεροειδή με ταχύτητα Mach 26
- Μεντιλίμπαρ: «Δύσκολη ομάδα η Ναϊμέγκεν – Τα φιλικά μας βοηθούν να συνηθίσουμε τον τρόπο παιχνιδιού τους»
- Η Χαμάς εξέλεξε νέο ηγέτη – Είναι ο 65χρονος Χαλίλ αλ-Χάγια, που διαδέχεται τον δολοφονηθέντα Γιαχία Σινουάρ
- Γιος γνωστού καλλιτέχνη ο τραυματίας στην άγρια συμπλοκή ανήλικων στον Πλαταμώνα – «Τον μαχαίρωσαν απρόκλητα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου
- Anarchy in the UK: όταν παίχτηκε πρώτη φορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442