Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ για αξιολόγηση από Fitch: Η κυβέρνηση χτίζει τερατώδη υπερπλεονάσματα, μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι

ΣΥΡΙΖΑ για αξιολόγηση από Fitch: Η κυβέρνηση χτίζει τερατώδη υπερπλεονάσματα, μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι

«Οι διεθνείς οίκοι πανηγυρίζουν για τις τράπεζες και της πρόωρες αποπληρωμές που στερούν κεφάλαια από την πραγματική οικονομία», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Πλασματικό σκηνικό» χαρακτηρίζει την εικόνα στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο Fitch.

«Η κυβέρνηση «χτίζει» τερατώδη υπερπλεονάσματα, υπερφορολογώντας μέσω της αισχροκέρδειας των καρτέλ και γκρεμίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών και οι διεθνείς οίκοι πανηγυρίζουν για τις τράπεζες και της πρόωρες αποπληρωμές που στερούν κεφάλαια από την πραγματική οικονομία», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολούθως προσθέτει πως «η νέα ανακοίνωση του οίκου Fitch, επιβεβαιώνει αφενός ότι τα δυσθεώρητα κέρδη των Ελληνικών τραπεζών δημιουργούν την πλασματική εικόνα μιας ευημερούσας οικονομίας και αφετέρου ότι το επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για να καταρρεύσει η οικονομία, αποκαλύπτοντας το πλασματικό σκηνικό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «με 6,4% του ΑΕΠ το 2024, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο «BBB» του 0,3% και σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το 6,2% του 2023, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω των υψηλότερων εισαγωγών βιομηχανικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ το πλεόνασμα τουρισμού αυξήθηκε μόνο μέτρια».

Η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «διαρθρωτικά, το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης είναι ο κύριος λόγος για το σημαντικό έλλειμμα, με τις επενδύσεις έντασης εισαγωγών να αναμένεται να εντείνουν την πίεση μεσοπρόθεσμα.

Καταληκτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζει πως «με αυτές τις διαπιστώσεις για την πραγματική οικονομία μόνο για πανηγυρισμούς δεν μπορεί να είναι η ανακοίνωση του οίκου Fitch».

Πού βασίζεται η αναβάθμιση

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings στο πρώτο του ραντεβού με την ελληνική οικονομία φέτος, αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου στο positive (θετικό) από stable (σταθερό), θέτοντας τις βάσεις για μία ακόμα αναβάθμιση στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η αναθεώρηση του outlook πηγάζει κυρίως από το μεγάλο πλεόνασμα του προϋπολογισμού και την απότομη μείωση του δημοσίου χρέους, και ακολουθούν το συνετό και αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο, οι περιορισμένοι κίνδυνοι δαπανών, αλλά και η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, η οποία παραμένει αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025
Απόρρητο