Τα παιδιά που πέρασαν Covid-19 κινδυνεύουν από επιπλοκές χρόνια αργότερα
Νέες μελέτες στις ΗΠΑ διαπιστώνουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στους νεφρούς, το γαστρεντερικό σύστημα και την καρδιά για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19.
Η λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά αυξάνει για τα επόμενα χρόνια τον κίνδυνο προβλημάτων στους νεφρούς, το έντερο και το καρδιαγγειακό σύστημα, προειδοποιούν νέες μελέτες.
«Αν και η προσοχή της κοινής γνώμης εστιάζεται στην οξεία φάση της Covid-19, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν έναν σημαντικό μακροπρόθεσμο κίνδυνο, τον οποίο οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν» δήλωσε ο Γιόνγκ Τσεν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ένας από τους δεκάδες ερευνητές που υπογράφουν τα νέα ευρήματα.
Βλάβες στους νεφρούς
Η πρώτη από τις τρεις μελέτες , η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Network Open εξέτασε δεδομένα για 1,9 εκατομμύρια άτομα κάτω των 21 ετών. Η ανάλυση έδειξε αυξημένα προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών για όσους εθελοντές είχαν νοσήσει από Covid-19 τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Η λοίμωξη βρέθηκε να αυξάνει κατά 17% τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου τουλάχιστον δεύτερου σταδίου, στο οποίο η νεφρική λειτουργία παραμένει ικανοποιητική.
Αυξάνει επίσης κατά 35% τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου τουλάχιστον τρίτου σταδίου, όπου η νεφρική λειτουργία παρουσιάζει μέτρια έως σοβαρή επιδείνωση.
Για τους νεαρούς ασθενείς που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα στους νεφρούς πριν από τη λοίμωξη, η αύξηση του κινδύνου επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας εκτιμάται στο 15%,.
Για τα παιδιά και τους εφήβους που εμφάνισαν βλάβες των νεφρών κατά τη λοίμωξη αντιμετωπίζουν 29% υψηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης εντός των επόμενων τριών έως έξι μηνών.
Γαστρεντερικά προβλήματα
Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύεται στην ίδια επιθεώρηση εξετάζει τη συχνότητα γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως πόνος στην κοιλιά, διάρροια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε 1,5 εκατ. παιδιά και εφήβους.
Συγκριτικά με όσους δεν πέρασαν λοίμωξη Covid-19, οι συμμετέχοντες που είχαν θετικό τεστ για τον κορονοϊό αντιμετώπιζαν 28% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τουλάχιστον ένα γαστρεντερικό σύμπτωμα εντός δύο ετών.
Καρδιαγγειακός κίνδυνος
Για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ανάρρωση, οι ανήλικοι που πέρασαν Covid-19 αντιμετωπίζουν 63% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, δείχνει μια τρίτη μελέτη σε δείγμα 1,2 εκατ. ατόμων.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature Communications, ο κίνδυνος αφορά παθήσεις όπως οι αρρυθμίες, η φλεγμονή της καρδιάς, ο πόνος στο στήθος, οι έκτακτες σφίξεις και η υπέρταση.
Ο κίνδυνος διαπιστώθηκε ότι αυξάνεται ανεξάρτητα του αν υπάρχουν συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες.
Και οι τρεις μελέτες συγχηματοδοτήθηκαν από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και εντάσσονται στο ερευνητικό πρόγραμμα RECOVER για την αντιμετώπιση της Covid-19.
Όπως τόνισε ο Τσεν, τα ευρήματα καθιστούν σαφή την ανάγκη παρακολούθησης των παιδιατρικών ασθενών μετά τη λοίμωξη.
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
- Ο Οκέκε παραμένει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
- Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ίνι
- Θεσσαλονίκη: Κοντά στην οικία της οικογένειας Νέστορα το σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι φερόμενοι ως δράστες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






















![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442