Εμβόλια: Ποια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες – Η λίστα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών
Οι ενήλικες δεν πρέπει να ξεχνούν να κάνουν εμβόλια για συγκεκριμένες ασθένειες ή να επαναλαμβάνουν δόσεις
Δεκατέσσερα εμβόλια περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, για το έτος 2025, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Εκτός από το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται πάντα το φθινόπωρο, οι ενήλικες, ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψή τους απέναντι σε συγκεκριμένα νοσήματα, πρέπει για τη θωράκιση της υγείας τους, να κάνουν ορισμένα εμβόλια ή να επαναλαμβάνουν δόσεις εμβολίων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Τα εμβόλια αυτά είναι:
Εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας – ακυτταρικού κοκκύτη,
Εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR): Συνιστάται για ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις.
Εμβόλιο ανεμευλογιάς (VAR): Για ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1990 χωρίς αποδεδειγμένη ανοσία στην με δύο δόσεις.
Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα (HZV
Εμβόλιο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Για ανεμβολίαστους ενήλικες ηλικίας 18-45 ετών σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου για ενήλικες άνω των 65 ετών και ενήλικες 18-64 με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα.
Εμβόλιο ηπατίτιδας Α (HepA): Συστήνεται για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Εμβόλιο ηπατίτιδας Β (HepB): Για ανεμβολίαστους ενήλικες σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου τετραδύναμο, συζευγμένο (MenACWY): Συστήνεται για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου ομάδος Β, για άτομα σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.
Εμβόλιο αιμοφίλου ινφλουένζας τύπου b
Covid -19: Χορηγείται μια δόση του επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου σε άτομα που ανήκουν ομάδες αυξημένου κινδύνου
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Χορηγείται μια δόση του εμβολίου σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Περισσότερες πληροφορίες για τις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν, στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας εδώ
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
- Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]
- Η μυθική εμφάνιση του Μέσι και η αποθέωση από τους συμπαίκτες του (vids)
- «Δεν είναι πια μια επιχείρηση, είναι πόλεμος – Είναι πόλεμος πλήρους κλίμακας» λέει το Κρεμλίνο
- Η απίθανη αντίδραση του Λιονέλ Σκαλόνι στο 3-2 της Αργεντινής (vid)
- «Σε ποιον ανήκει ο μπακλαβάς;» – Στην UNESCO προσέφυγε η Τουρκία
- Ξεκίνησε προετοιμασία ο Άρης: «Κλικ» από την πρώτη προπόνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442