Ιταλία: Διαφωνίες στην κυβέρνηση για το αμυντικό σχέδιο της Ευρώπης
Για «βιαστικό και άνευ λογικής» για την άμυνα της Ευρώπης κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, για «ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας» μιλά ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας και στέλεχος της Λέγκα, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, δήλωσε ότι είναι αντίθετος σ’ ένα αμυντικό σχέδιο για την Ευρώπη, «βιαστικό και άνευ λογικής» (στη φωτογραφία από corriere.it, επάνω, ο Αντόνιο Ταγιάνι (αριστερά) με τον Τζανκάρλο Τζορτζέτι).
«Η Ευρώπη μπορεί να θέλει να παίξει κάποιον ρόλο, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ κάτι τέτοιο μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο»
«Ενα σχέδιο άμυνας και ασφάλειας που να βασίζεται σ’ ένα καλομελετημένο πρόγραμμα επενδύσεων και στρατιωτικών υποδομών, θα ήταν κάτι το διαφορετικό. Υπενθυμίζω ότι για να αγοράσεις drone ή έναν υπερηχητικό πύραυλο, δεν πας στο σουπερμάρκετ, χρειάζονται πολυετείς επενδύσεις», πρόσθεσε ο Τζορτζέτι.
Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό, o οποίος εξέφρασε τη θέση του κόμματός της Λέγκα, «η Ευρώπη μπορεί να θέλει να παίξει κάποιον ρόλο, αλλά χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι τέτοιο μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο».
«Προηγμένη αμυντική βιομηχανία»
Αντίθετης γνώμης είναι ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά για ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας».
«Μιλάμε για συνολική ενίσχυση της ασφάλειάς μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ιταλία διαθέτει προηγμένη αμυντική βιομηχανία, με πολύτιμη τεχνογνωσία. Πρόκειται, επίσης, για σημαντική έρευνα και μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε ώστε ν’ αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην αμυντική βιομηχανία μας», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.
Πηγή: ΑΠΕ
- Μέση Ανατολή: Ποιες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από το πετρελαϊκό σοκ που προκαλεί ο πόλεμος
- Βακτήριο που σχεδιάστηκε με ΑΙ παραβιάζει βασικό κανόνα της ζωής
- Ηλεία: Με λευκά μπαλόνια αποχαιρετούν τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι
- Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την Πρωτομαγιά
- Πρεμιέρα της Εθνικής πόλο γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο
- Η ιστορία του διαμαντιού Koh-i-Noor: Ο Μαμντάνι θα ζητήσει από τον Κάρολο να το επιστρέψει
- Τουρκία: Αγριογούρουνο έτρεχε σε πολυσύχναστο δρόμο – Τραυμάτισε τρία άτομα
- Η ΝΔ που επιτίθεται ανοίκεια στην ευρωπαϊκή εισαγγελία κατηγορεί την αντιπολίτευση για «άρρωστο κλίμα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442