
Τεχνητή νοημοσύνη σχεδίασε προηγμένα τσιπ που «οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν»
Τα νέα τσιπ βασίζονται σε «ασυνήθιστο» σχεδιασμό, προσφέρουν όμως κορυφαίες επιδόσεις.
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μπορεί να σχεδιάζει τσιπ ασύρματων επικοινωνιών μέσα σε λίγες ώρες αντί εβδομάδες.
Σε πολλές περιπτώσεις τα τσιπ της ΑΙ ξεπερνούσαν τις επιδόσεις των καλύτερων μέχρι σήμερα λύσεων, αν και βασίζονταν σε «ασυνήθιστα» σχέδια που οι ερευνητές δηλώνουν δεν θα είχαν σκεφτεί ποτέ.
Τα κυκλώματα και τα επιμέρους στοιχεία των τσιπ «δείχνουν τοποθετημένα τυχαία» δήλωσε ο καθηγητής Κάουσικ Σενγκούπτα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο Nature Communications.
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν πραγματικά να τα καταλάβουν, λειτουργούν όμως καλύτερα» σχολίασε.

Τα κυκλώματα των τσιπ εμφανίζουν «ασυνήθιστα» αλλά άκρως αποτελεσματικά μοτίβα (Emir Ali Karahan, Princeton University)
Η μελέτη αφορά τα ασύρματα τσιπ εξαιρετικά υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούνται στα modem των κινητών τηλεφώνων 5G.
Εκτός από παραδοσιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα ασύρματα τσιπ περιλαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά στοιχεία όπως κεραίες και διαχωριστές σήματος. Τα ακριβά αυτά τσιπ είναι τόσο περίπλοκα ώστε κανείς δεν μπορεί να συμπεράνει τη λειτουργία τους απλά κοιτάζοντάς τα στο μικροσκόπιο.

Ο δρ Σενγκούπτα, αριστερά, κοιτάζει το σχέδιο ενός τσιπ στην οθόνη (Τα κυκλώματα των τσιπ εμφανίζουν «ασυνήθιστα» αλλά άκρως αποτελεσματικά μοτίβα (Emir Ali Karahan, Princeton University)
Η διαδικασία ανάπτυξής τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή και ποτέ δεν ξεκινά από το μηδέν –οι σχεδιαστές βασίζονται σε προηγούμενα σχέδια και τα βελτιώνουν μέσω μιας διαδικασίας δοκιμής και σφάλματος.
Η ΑΙ ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς αντιμετωπίζει το τσιπ ως ενιαίο αντικείμενο. Οι ερευνητές περιγράφουν τι θέλουν να κάνει το τσιπ και το σύστημα αναλαμβάνει να το σχεδιάσει από το μηδέν σε λίγες ώρες.
Παρόλα αυτά, τα τελικά τσιπ «απαιτούν ανθρώπους για τη διόρθωσή τους, καθώς το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πάσχει από τις λεγόμενες «παραισθήσεις», την τάση να επινοεί απαντήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα πάντως με τον Σενγκούπτα, η χρήση της ΑΙ θα μπορούσε να βελτιώσει ριζικά την μικροηλεκτρονική.
Η τελευταία μελέτη «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον κλάδο».
- Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων στον νότιο Λίβανο
- Χεζόνια: «Τα συγχαρητήρια ανήκουν στον Σκαριόλο, όταν ήρθε δεν ξέραμε τι να κάνουμε»»
- Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Η ώρα και η μέρα του τελικού
- «Μπορεί κανείς να ξεφύγει από το ίδιο του το αίμα;» – Μια πρώτη ματιά στο σίκουελ του Peaky Blinders
- Ολυμπιακός – Ρέαλ ξανά (και ξανά): Τριάντα ένα χρόνια, πέντε τελικοί και την… Κυριακή (vids)
- ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ απαιτούν στρατιωτική βοήθεια για το Ορμούζ – Και θα το θέσουν στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου








