Ναβάλνι: Εκατοντάδες στον τάφο του ένα χρόνο μετά τον θάνατό του – Το μήνυμα της χήρας του
Μηνύματα για το ένα χρόνο από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στη Μόσχα στον τάφο του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, παρά τον κίνδυνο αντιποίνων από τις αρχές, έναν χρόνο μετά τον θάνατο υπό κράτηση του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου.
Άνθρωποι σε μικρές ομάδες, μεταξύ τους οικογένειες με παιδιά, ή και μόνοι τους, πέρασαν σήμερα το πρωί από το κοιμητήριο Μπορισόβσκι, εν μέσω ψύχους.
Ο Ναβάλνι, ο υπ’ αριθμόν ένα πολιτικός εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, που πέθανε σε αδιευκρίνιστες συνθήκες σε φυλακή της Αρκτικής, είχε χαρακτηριστεί «εξτρεμιστής» από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Ναβάλνι, που έχασε τη ζωή του «διότι πολέμησε για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη Ρωσία».
«Ο Πούτιν πολεμά με αγριότητα την ελευθερία και τους υπερασπιστές της. Το έργο του Ναβάλνι ήταν ακόμα πιο θαρραλέο. Το θάρρος του έκανε τη διαφορά και φθάνει πολύ πιο πέρα από τον θάνατό του», έγραψε ο Σολτς σε ανάρτηση στο Χ.
Η Κάγια Κάλας, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε από την πλευρά της ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ρωσικές αρχές «φέρουν την τελική ευθύνη» για τον θάνατο του Ναβάλνι.
«Ο Ναβάλνι έδωσε τη ζωή του για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία», πρόσθεσε η ίδια σε ανακοίνωση, καλώντας τη Μόσχα να «απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους τους δικηγόρους του Αλεξέι Ναβάλνι και όλες τους πολιτικούς κρατούμενους».
«Αυτό που ονειρευόταν ο Αλεξέι είναι δυνατό»
Η Ρωσίδα αντιπολιτευόμενη Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τον αγώνα για μια “ελεύθερη και ειρηνική” Ρωσία, μεταδίδει το ΑΠΕ.
“Ξέρουμε γιατί αγωνιζόμαστε: (για) μια Ρωσία του μέλλοντος, ελεύθερη, ειρηνική και όμορφη, αυτό που ονειρευόταν ο Αλεξέι είναι δυνατό. Ας κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτό το όνειρο να πραγματοποιηθεί”, δήλωσε η Ναβάλναγια σε βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα από την ομάδα της.
“Ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι: να διαδηλώσει, να γράψει στους πολιτικούς κρατούμενους, να κάνει να αλλάξουν γνώμη οι κοντινοί του άνθρωποι, να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον”, είπε, ζητώντας να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι “το καλό θα υπερισχύσει”.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, που πήρε τα ηνία του κινήματος του εκλιπόντος αντιπολιτευόμενου, αναμένεται να συμμετάσχει μέσα στη μέρα σε μια εκδήλωση στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Ναβάλνι που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορες χώρες.
“Ο Αλεξέι εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Καταλαβαίνουν πως η χώρα μας, δεν είναι μόνο ο πόλεμος, η διαφθορά και η καταπίεση”, αναφέρει στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Η Ναβάλναγια κατηγόρησε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει “να διαγράψει από τη μνήμη μας το όνομα του Αλεξέι, να κρύψει την αλήθεια για τη δολοφονία του και να μας αναγκάσει στην παραίτηση”.
“Όμως δεν θα τα καταφέρει. Ο πόνος που αισθανόμαστε μας κάνει πιο δυνατούς και φέτος έδειξε πως είμαστε πιο δυνατοί απ΄ό,τι νομίζαμε”, είπε, καλώντας τον κόσμο να παραδειγματιστεί από το “κουράγιο”, “την αίσθηση χιούμορ” και την ικανότητα του εκλιπόντος συζύγου της “να αγαπάει τη χώρα μας αληθινά”.
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
- Φουρνιέ: «Έχουμε φτάσει πολλές φορές στην πηγή, ήρθε η στιγμή να πιούμε νερό»
- Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης: Πόρισμα κόλαφος – Πλημμελής φροντίδα ασθενών και «χέρι» στις συντάξεις τους
- Μια πρώτη ματιά στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Κάιλι Μινόγκ
- Μάης του ’68: Οι τοίχοι έχουν αυτιά, έχουν και φωνή
- Ο Σιμεόνε παραδέχθηκε την Άρσεναλ: «Άξιζε να προκριθεί, δεν αποκλειστήκαμε λόγω διαιτησίας»
- Συνελήφθη 23χρονος που έτρεχε με 72 χλμ. με πατίνι στη Συγγρού – Δείτε βίντεο
- Τα φωτοβολταϊκά ακτίδα φωτός στην ενεργειακή κρίση – Έκθεση προβλέπει φθηνότερο ρεύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442