
ΗΠΑ: «Παγώνει» τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας ο Τραμπ;
Οι ΗΠΑ εξαιρούν από το σαρωτικό αυτό «πάγωμα» μόνο τα επείγοντα επισιτιστικά προγράμματα και τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε ένα σαρωτικό «πάγωμα» της νέας χρηματοδότησης για το σύνολο σχεδόν της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό, εξαιρώντας μόνο τα επείγοντα επισιτιστικά προγράμματα και τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η εντολή απείλησε με ταχεία διακοπή πολλών από τα δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο για τη στήριξη της υγείας, της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης, της κατάρτισης σε θέσεις εργασίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της βοήθειας για την ασφάλεια και άλλων ενεργειών.
Οι ΗΠΑ παρέχουν περισσότερη εξωτερική βοήθεια παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με προϋπολογισμό περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ή περίπου το 1% του προϋπολογισμού.
Η εντολή του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, η οποία παραδόθηκε με τηλεγράφημα που στάλθηκε στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, εξαιρούσε ειδικά τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης για τρόφιμα, όπως αυτά που βοηθούν στη σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν διευρυνόμενο λιμό στο εμπόλεμο Σουδάν. Το τηλεγράφημα διευκρινίζει την εκτέλεση του εκτελεστικού διατάγματος για το πάγωμα της βοήθειας που υπέγραψε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Παγώνουν προγράμματα υγείας οι ΗΠΑ
Όμως, η διαταγή της Παρασκευής απογοήτευσε ιδιαίτερα τους αξιωματούχους της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς δεν περιλάμβανε συγκεκριμένες εξαιρέσεις για προγράμματα υγείας.
Ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα κατά του HIV, το Σχέδιο Έκτακτης Βοήθειας του Προέδρου για την Ανακούφιση από το AIDS, περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στο πάγωμα των δαπανών, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Γνωστό ως PEPFAR, το πρόγραμμα πιστώνεται με τη διάσωση 25 εκατομμυρίων ζωών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων 5,5 εκατομμυρίων παιδιών, από τότε που ξεκίνησε από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ορισμένα προγράμματα βοήθειας άρχισαν να λαμβάνουν τις πρώτες εντολές διακοπής εργασιών στο πλαίσιο του παγώματος την Παρασκευή το απόγευμα.
Ενώ το διάταγμα του Ρούμπιο εξαιρούσε τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη για παρόμοια εξαίρεση που θα επέτρεπε τη χορήγηση ζωτικής σημασίας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπρωξε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία πριν φύγει από την εξουσία, λόγω αμφιβολιών για το αν ο Τραμπ θα τη συνέχιζε. Αλλά υπάρχουν ακόμη περίπου 3,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκεκριμένη από το Κογκρέσο χρηματοδότηση για τυχόν μελλοντικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία και εναπόκειται πλέον στον Τραμπ να αποφασίσει αν θα τα δαπανήσει ή όχι.
Πηγή: ΟΤ
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στις Αχαρνές – 14 συλλήψεις
- ΠΑΟΚ – Βέστερλο 4-0: Ξέσπασε στο δεύτερο ημίχρονο με «Ντέλια» και Καμαρά
- Χειροκίνητο ή αυτόματο; Τι αποκάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες για την επίδραση της οδήγησης στον εγκέφαλο
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό





