
Σχέδιο για ολιστική διαχείριση υδάτων κατέθεσε Δήμαρχος της Κρήτης
Στα συναρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους εμπλεκόμενους έστειλε σχέδιο διαχείρισης υδάτων ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης» που έχει εκπονήσει ο Δήμος Χερσονήσου, κοινοποιεί με επιστολή του προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους αποδέκτες, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Ειδικότερα, σε επιστολή που κοινοποιείται μεταξύ άλλων, στους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος, Υποδομών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επίσης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στην Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Δήμαρχος υποστηρίζει πως απαιτούνται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, αλλά και έγκριση συγκεκριμένων πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας. Ο κ. Δοξαστάκης αναφέρει παράλληλα ότι ήδη ο Δήμος Χερσονήσου έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων, το οποίο και παρουσιάζεται σε όλους τους συναρμόδιους.
Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Δήμαρχος
Αναλυτικά ο κ. Δοξαστάκης μεταξύ άλλων στην επιστολή του αναφέρει:
ΘΕΜΑ: Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης
Η ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων υπακούει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης στην διαχείριση των υδατικών πόρων. Η διαχείριση των υδάτων αποτελεί ένα φλέγον περιβαλλοντικό ζήτημα για τη χώρα μας. Η κλιματική κρίση και η παρατεταμένη ξηρασία προκαλούν τεράστια χωρικά και χρονικά εστιασμένα προβλήματα επάρκειας και ποιότητας των νερών.
Ο Δήμος Χερσονήσου, αποτελεί τον πλέον τουριστικό δήμο της χώρας και η επάρκεια του φυσικού πόρου του νερού, αποτελεί αναγκαίο φυσικό πόρο για τη διατήρηση και διεύρυνση της ανάπτυξης στην εδαφική του περιφέρεια.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της επάρκειας και υποβάθμισης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων απαιτείται ο σχεδιασμός των χρήσεων του χώρου, η υιοθέτηση καλών πρακτικών και η σωστή εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση και χρήση του νερού.
Ο Δήμος Χερσονήσου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας έχει εκπονήσει Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων και έχει παρουσιαστεί δημόσια στην από 30/12/2024 Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Χερσονήσου.
Το σχέδιο
Ειδικότερα το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων που έχει καταθέσει ο Δήμος Χερσονήσου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1. Αξιοποίηση, εμπλουτισμό και συντήρηση του ενιαίου συστήματος υδροδότησης από το Φράγμα Αποσελέμη.
2. Θεσμοθέτηση και υλοποίηση της ενιαίας διαχείρισης του νερού σε επίπεδο Κρήτης.
3. Αξιοποίηση των νερών του ποταμού Αλμυρού.
4. Κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς του νερού της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και της ΔΕΥΑ Χερσονήσου.
5. Συμμετοχή του Δήμου Χερσονήσου και των τριών ΔΕΥΑ (Ηρακλείου – Χερσονήσου – Αγίου Νικολάου) στη διοίκηση του φορέα λειτουργίας του Φράγματος Αποσελέμη και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν στη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.
6. Αντικαταστάσεις κι επεκτάσεις δευτερευόντων εξωτερικών κι εσωτερικών δικτύων ύδρευσης.
7. Υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης του υδροφορέα από την ΔΕΥΑΧ.
8. Αντικατάσταση εξωτερικού αγωγού ύδρευσης Θραψανού – Επισκοπής – Κοκκίνη Χάνι.
9. Εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού.
10. Αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων των ξενοδοχειακών μονάδων για την κάλυψη των αρδευτικών τους αναγκών (κήποι κ.α.).
11. Βέλτιστη αξιοποίηση όμβριων υδάτων.
12. Δυνατότητα πλήρωσης πισίνων με θαλασσινό νερό.
13. Η αφαλάτωση να αποτελέσει την έσχατη λύση με τη χρήση μόνο πράσινων ενεργειακών πόρων. Η αφαλάτωση θα αποτελέσει την «στρατηγική εφεδρεία».
14. Χρηματοδότηση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συστημάτων Α.Π.Ε.
15. Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή των αναγκαίων έργων.
Στην φωτογραφία, ο Δήμαρχος Χερσονήσου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις