
Νέες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη
Οι παραβιάσεις συμπίπτουν με την διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» και παραμένουν σε μονοψήφιους αριθμούς
Σε νέες δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη, στην περιοχή του Νοτιανατολικού Αιγαίου. Τα αεροσκάφη όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική.
Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη καταγράφηκαν στο FIR Αθηνών τέσσερις παραβάσεις και δύο παραβιάσεις από τέσσερα συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, δύο μαχητικά F-16, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης ATR -72 και ένα αεροσκάφος CN-235.
Επιστροφή στις παραβιάσεις;
Και μετά από ένα χρόνο και πλέον απόλυτης ηρεμίας, όπου υπερπτήσεις και παραβιάσεις έδειχναν να αποτελούν παρελθόν, με το ΓΕΕΘΑ να «κόβει» την καθημερινή ενημέρωση, αφού συνήθως ήταν μηδενική, μένει να αποδειχθεί αν θα επιστρέψουμε σταδιακά, έστω και αργά στο μοτίβο των προηγούμενων ετών. Τότε που παραβιάσεις και υπερπτήσεις καταγράφονταν καθημερινά και έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Επί του παρόντος δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο με τα περιστατικά να συμπίπτουν με την μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», για την οποία είχε ενημερωθεί η ελληνική πλευρά κατά την τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Με τις παραβιάσεις να παραμένουν σε μονοψήφιους αριθμούς και να μην είναι σε καθημερινή βάση.
Υπενθυμίζεται ότι μία παραβίαση σημειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2025 και τρεις ακόμα στις 10 Ιανουαρίου 2025, μετά τον Οκτώβριο του 2023. Ενώ υπερπτήσεις εξακολουθούν να μην καταγράφονται από τον Ιανουάριο του 2023, πριν τους φονικούς σεισμούς στη νοτιανατολική Τουρκία.
- Δασμοί: Εντονες αντιδράσεις για την επιβολή τους από τις ΗΠΑ σε 60 χώρες
- ΗΠΑ: Ομοβροντία δασμών από σήμερα Παρασκευή σε βάρος 60 χωρών και της ΕΕ
- Η Γαλλία ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Κούβα: Κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ και στις κουβανικές ιατρικές αποστολές στο εξωτερικό
- Επιθέσεις με κατσαβίδι και μαχαίρι στο Central Park με δύο τραυματίες – Ερευνάται αν ήταν «έγκλημα μίσους»
- Ισπανία: Κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
