Βουλγαρία: Εθνικιστής ηγέτης ζητά την προσάρτηση της Βόρειας Μακεδονίας
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό απ’ αυτό, δύο χώρες με κοινή ιστορία, κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα και λαό, όπως η Βουλγαρία και η Μακεδονία να γίνουν ένα κράτος», δηλώνει ο Κοσταντίν Κοσταντίνοφ.
Ο αρχηγός του υπερεθνικιστικού και φιλορωσικού κόμματος της Βουλγαρίας «Αναγέννηση» (Vazrazdane), Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, αφού πρώτα υποστήριξε ότι η θέση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως ο Καναδάς θα μπορούσε να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ είναι «απολύτως δικαιολογημένη», υποστήριξε πως η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ενωθεί με τη Βουλγαρία, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων (στη φωτογραφία αρχείου από BTA/svobodnaevropa.bg, επάνω ο Κονσταντίνοφ).
«Οι αξιώσεις του Τραμπ σχετικά με τον Καναδά είναι απολύτως δικαιολογημένες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό και φυσιολογικό απ’ αυτό, δύο χώρες με κοινή ιστορία, κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα και σε μεγάλο βαθμό με κοινό λαό, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να γίνουν ένα κράτος.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό» από το να γίνουν η Βουλγαρία και η Μακεδονία «ένα κράτος»
»Το ίδιο ισχύει και για τις αξιώσεις του Τραμπ για τη διώρυγα του Παναμά. Αλλωστε, οι ΗΠΑ ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης της ζώνης της διώρυγας, την έχτισαν και την κατείχαν μέχρι το 1979. Αυτός είναι ο λόγος που το Vazrazdane υποστηρίζει πλήρως τους ισχυρισμούς του νεοεκλεγμένου αμερικανού προέδρου» ανέφερε αρχικά ο Κοσταντίνοφ σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και συνέχισε:
«Το ίδιο ισχύει και με τη Μακεδονία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό απ’ αυτό, δύο χώρες με κοινή ιστορία, κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα και λαό, όπως η Βουλγαρία και η Μακεδονία να γίνουν ένα κράτος».
Ο ισχυρισμός αυτός του βούλγαρου εθνικιστή ηγέτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Σκοπίων, τα οποία έκαναν λόγο για «ανεπίτρεπτες» και «κακόβουλες» αναφορές.
«Κακόβουλες δηλώσεις»
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας καταδικάζει απερίφραστα την αναφορά του αρχηγού του βουλγαρικού πολιτικού κόμματος «Αναγέννηση» και βουλευτή, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ με την οποία αυτός εκφράζει σαφείς εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
«Τέτοιες κακόβουλες δηλώσεις επίσημων προσώπων από την πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας αποτελούν ευθεία επίθεση στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του κράτους μας και ταυτόχρονα έρχονται σ’ ευθεία αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και την πολιτική οικοδόμησης καλών σχέσεων» σημειώνεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, στην ίδια ανακοίνωση καλεί την επίσημη Σόφια να απορρίψει ως «ανεπίτρεπτη» και ως «ακατάλληλη» την επίμαχη αυτή δήλωση του Κοσταντίν Κοσταντίνοφ.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2024 στη Βουλγαρία, το κόμμα «Αναγέννηση» (Vazrajdane) αναδείχτηκε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό 13,8%.
Τόσο το κεντροδεξιό κόμμα «GERB» του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο είχε έρθει πρώτο στις τελευταίες εκλογές όσο και ο κεντρώος συνασπισμός «Συνεχίζουμε τις Αλλαγές-Δημοκρατική Βουλγαρία» που ακολούθησε απέκλεισαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με το εθνικιστικό κόμμα «Αναγέννηση» του Κοσταντίν Κοσταντίνοφ.
Πηγή: ΑΠΕ
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
- Θρίλερ στην Κυψέλη: Μυστήριο με τη σορό γυναίκας σε βαλίτσα – Σήμερα η νεκροψία – νεκροτομή
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)










![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442