Αττική: Δεν εγείρουν ανησυχία οι πρόσφατοι σεισμοί – Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Σχετικά με τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην Αττική μίλησαν σεισμολόγοι, εξηγώντας ότι προήλθαν από μικρής έκτασης ρήγματα
Την Αττική ταρακούνησαν αλλεπάλληλοι σεισμοί προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες, παρότι σύμφωνα με τους ειδικούς δεν φαίνεται να υποδηλώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης μεγαλύτερου σεισμού.
Τι ανέφερε ο Αθανάσιος Γκανάς για του σεισμούς στην Αττική
«Από τις 11 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει μια μικρή σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου και του Νέου Ψυχικού, με κατεύθυνση προς Παπάγου. Οι σεισμοί αυτοί καταγράφονται σε βάθη 6 με 8 χιλιόμετρα», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν διαθέτει μεγάλα ρήγματα που να προκαλούν ανησυχία, ενώ τα φαινόμενα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά.
«Μπορεί να υπάρχει μια μικρή εξέλιξη και τις επόμενες ώρες και ημέρες με μικρά πάντα μεγέθη, αλλά φόβος για μεγάλο σεισμό δεν πρέπει να υπάρχει» σημείωσε.
Ο κος Γκανάς τόνισε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα οφείλεται σε κυκλοφορία ρευστών στο ανώτερο φλοιό της γης. «Η άνοδος ρευστών μειώνει την πίεση στους πόρους ανάμεσα στα ρήγματα, γεγονός που οδηγεί στη ελάττωση της τάσης και στην εκδήλωση μικρών σεισμών» σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα φυσιολογικός.
Τι υποστήριξε ο Ευθύμης Λέκκας
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στο ΣΚΑΪ αναφερόμενος στις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Αττική, τονίζοντας ότι «είναι μία φυσική διεργασία, η οποία γίνεται σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Αν αυτοί οι σεισμοί γίνονταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, δε θα έδινε κανένας σημασία».
Παράλληλα υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε λίγο πριν τα μέσα του Δεκεμβρίου, με τους σεισμοούς να είναι μικρού μεγέθους, αλλά σε μικρό βάθος, κάτι που τους καθιστά έντονα αντιληπτούς, ιδίως στις βραδινές ώρες.
«Τα ρήγματα τα οποία προκαλούν αυτούς τους σεισμούς, δεν έχουν μεγάλο μήκος, όπου με αυτό το σκεπτικό δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς» είπε και τόνισε ότι δεν συνδέονται με άλλα μεγάλα ρήγματα.
Ακόμα, εκτίμησε ότι οι σεισμοί ίσως συνεχιστούν μερικές μέρες ακόμα, «χωρίς καμία ανησυχία, χωρίς να μας προβληματίζουν καθόλου».
- «Αυτή είναι η προσφορά της Ζάλγκιρις στον Βαλαντσιούνας» (pic)
- Νότια Κορέα: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση και εκσυγχρονισμό στρατιωτικών ελικοπτέρων αξίας 4,2 δισ. δολαρίων
- Το κόστος στέγασης ως αιτία οργής των ψηφοφόρων – Έλλειψη κατοικιών και αποτυχία του ελέγχου των ενοικίων
- Adédèjì: «Παντρεύοντας» την παράδοση με την καινοτομία
- Τουρκία: Βίντεο από τους πυροβολισμούς με τους 6 νεκρούς
- Φορολογικές δηλώσεις: «Αυτόματα» πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες από αρχές Ιουλίου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Ιράν: Ο Τραμπ θέτει μόνος του προθεσμίες και μετά τις ακυρώνει – Απάντηση στην «αναστολή επίθεσης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Η αντίδραση των γατιών σε Roller Coaster που ξεκίνησε να κατακτά το διαδίκτυο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/image-11-127x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)




























































![Η αντίδραση των γατιών σε Roller Coaster που ξεκίνησε να κατακτά το διαδίκτυο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/image-11-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442