Με βελτιώσεις στις διατάξεις για την τριετή φοροαπαλλαγή των ενοικίων και τα φιλοδωρήματα υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο φέρνει το 2025 μειώσεις φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις.
«Συνεχίζουμε σταθερά την πολιτική μείωσης των φόρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των πολιτών, νοικοκυριών και επαγγελματιών» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας.
Οι αλλαγές στο Φορολογικό νομοσχέδιο
Από την κατάθεση του νομοσχεδίου ως την ψήφισή του ενσωματώθηκαν οι εξής αλλαγές:
-Φοροαπαλλαγή για ενοίκια. Μειώνεται ο χρόνος προηγούμενης διάθεσης του ακινήτου στη βραχυχρόνια μίσθωση από τα τρία σε ένα έτος προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα οποία επιστρέφουν στη μακροχρόνια μίσθωση να κερδίσουν απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράττουν για 36 μήνες. Στόχος της διάταξης η αύξηση των διαθέσιμων σπιτιών στην αγορά.
-Φιλοδωρήματα. Η απαλλαγή των 300 ευρώ μηνιαίως από τον φόρο εισοδήματος για τα φιλοδωρήματα ισχύει και για τους διανομείς που συνδέονται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου με ψηφιακές πλατφόρμες.
-Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Προβλέφθηκε το δικαίωμα επιλογής ως προς τους κανόνες φορολόγησης του ΑΚΕΣ (Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών).
-Φορολογικές δηλώσεις. Οσον αφορά τις υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων εκ μέρους του δημοσίου τομέα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων επέρχονται οι εξής αλλαγές:
α) Εξειδικεύονται περαιτέρω οι φορείς του δημοσίου τομέα που πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο και τα ευθυνόμενα πρόσωπα αυτών.
β) Προβλέφθηκε η δυνατότητα αλλαγής των ευθυνόμενων προσώπων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων.
γ) Προβλέφθηκε ανώτατο όριο για τα επιπλέον 50 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.