Πρόθυμος να συζητήσει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών o Σολτς
Από την Βουδαπέστη, όπου συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε την ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο ήρεμα»
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε πριν από λίγο διατεθειμένος να διαπραγματευτεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο ARD.
Από την Βουδαπέστη, όπου συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε την ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο ήρεμα».
Νωρίτερα, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητήσει την προσεχή Τετάρτη την ψήφο εμπιστοσύνης της Bundestag, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Την πρόταση απέρριψε άμεσα η κυβέρνηση.
«Στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Στις 19 Ιανουαρίου θα μπορούσαμε να έχουμε εκλογές στη Γερμανία. Αυτή είναι η πρότασή μου. Το διάστημα είναι αρκετό για την προετοιμασία των εκλογών», δήλωσε ο κ. Μερτς και υπενθύμισε ότι μόνο ο καγκελάριος μπορεί να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στους βουλευτές. «Είναι ένα ισχυρό εργαλείο αυτό, αλλά είναι ανεύθυνο να το μεταχειρίζεται κανείς κατά τρόπο ώστε να υπάρξει απλώς μια καθυστέρηση για την αλλαγή του έτους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν απέρριψε την πρόταση του κ. Μερτς, επιβεβαιώνοντας ότι ο καγκελάριος, ο οποίος πρόκειται την επόμενη Τετάρτη να μιλήσει στο κοινοβούλιο σε προγραμματισμένη συνεδρίαση, δεν θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ποιον θέλουν στη θέση του Σολτς οι υποστηρικτές του SPD
Εν τω μεταξύ, τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προτιμά ως υποψήφιο καγκελάριο εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) η πλειοψηφία των πολιτών, ενώ σε χαμηλό επίπεδο βρίσκεται η υποστήριξη στην υποψηφιότητα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό των ιδιωτικών ειδησεογραφικών δικτύων RTL/ntv, το 57% των ερωτηθέντων προτιμά το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου να δοθεί από το SPD στον Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Γερμανίας.
Υπέρ μιας εκ νέου υποψηφιότητας του κ. Σολτς για την καγκελαρία τάσσεται μόλις το 13%.
Μεταξύ των υποστηρικτών του SPD, τον κ. Πιστόριους επιλέγει το 58% και τον κ. Σολτς το 30%.
Το SPD πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι από την ώρα της ανακοίνωσης της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού και την ομιλία του καγκελάριου, έχουν γίνει περισσότερες από 500 εγγραφές νέων μελών.
Προηγουμένως το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) είχε ανακοινώσει ότι κατά το ίδιο διάστημα ενέγραψε περίπου 650 νέα μέλη.
- Στη Βουλή η αναφορά που κατέθεσε ο («λαγός» του Μητσοτάκη) Βελόπουλος επικαλούμενος τις τοξικές δηλώσεις Γεωργιάδη κατά Τσίπρα
- Ανακοίνωσε τον Μπαντιό ο Παναθηναϊκός (pic)
- Ασπρόπυργος: Καταστράφηκε η επιχείρηση από τη φωτιά – 11 άνθρωποι στα νοσοκομεία – Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης
- Σέρρες: Πήγε να παραλάβει το νεκρό πατέρα της από το νοσκομείο και της έδωσαν λάθος σορό
- Aryna Sabalenka: Χαλαρές καλοκαιρινές στιγμές στη Μύκονο για την καλύτερη τενίστρια του κόσμου
- Στην Αλεξανδρούπολη οι δήμαρχοι των γερμανικών πόλεων Kelsterbach, Raunheim και Rüsselsheim
- ΠΑΣΟΚ: Το Υπουργείο Παιδείας εξέθεσε τη χώρα – Η ΕΕ μας παραπέμπει στο ΔΕΕ για διακρίσεις εις βάρος των αναπληρωτών
- Σε εξέλιξη το έργο πρόσβασης στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής και στο εξωκλήσι του Αγ. Παντελεήμονος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442