Υεμένη: Οι Χούθι λένε πως συνεχίζουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ παρά την «εκποίηση πόρων»
Θα συνεχίσουμε τον ναυτικό αποκλεισμό και θα στοχοποιούμε οποιοδήποτε πλοίο ανήκει σε ισραηλινές εταιρείες, συνδέεται με το Ισραήλ ή κατευθύνεται σε λιμάνι του, ανακοινώνουν οι Χούθι.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διεμήνυσαν χθες Κυριακή πως θα συνεχίσουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ ωσότου «σταματήσουν η επίθεση και η πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και η επίθεση στον Λίβανο», παρότι έλαβαν «πληροφορίες» κατά τις οποίες ισραηλινές ναυτιλιακές εταιρείες εκποιούν πόρους τους σε άλλες επιχειρήσεις του τομέα (στη φωτογραφία του Reuters/Khaled Abdullah, επάνω, αντάρτες Χούθι παρελαύνουν στη Σαναά της Υεμένης).
Οι αντάρτες έχουν αναγγείλει πως θα εντείνουν τις επιθέσεις τους για να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ, που ανήκουν όπως και οι ίδιοι στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης».
«Εταιρείες του ναυτιλιακού τομέα (…) εργάζονται για να μεταφέρουν πόρους τους «σε άλλες εταιρείες»
«Πληροφορίες (…) επιβεβαιώνουν ότι διάφορες εταιρείες του ναυτιλιακού τομέα συνδεόμενες με τον ισραηλινό εχθρό εργάζονται για να πουλήσουν πόρους τους και να τους μεταφέρουν (…) σε άλλες εταιρείες», είπε ο Γιαχία Σάρια, εκπρόσωπος των ανταρτών για στρατιωτικά ζητήματα.
Πρόσθεσε ότι οι Χούθι δεν αναγνωρίζουν οποιαδήποτε αλλαγή ιδιοκτησίας και προειδοποίησε εναντίον κάθε συνεργασίας με ισραηλινές ναυτιλιακές εταιρείες.
Το κίνημα, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τον ναυτικό αποκλεισμό και θα στοχοποιεί οποιοδήποτε πλοίο ανήκει σε ισραηλινές εταιρείες, συνδέεται με το Ισραήλ ή κατευθύνεται σε λιμάνι του.
Μεγάλο πρόβλημα
Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, άρχισαν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με το Ισραήλ ή συμμάχους του, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
Οι επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σ’ αυτή την περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο κι οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και, από τον Ιανουάριο, ν’ αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα των ανταρτών στην Υεμένη, σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Εκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
Οι βομβαρδισμοί εναντίον των Χούθι στο υεμενίτικο έδαφος δεν τερμάτισαν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στ’ ανοικτά της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ
- Η Marca ξεχώρισε τον Κωνσταντέλια: «Άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ»
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ γάμοι, βαπτίσεις και άλλες δεξιώσεις για εντοπισμό φοροδιαφυγής
- Eξαφάνιση Λόρας: Μυστήριο με 18χρονη φίλη της που μένει στου Ζωγράφου – Τι ερευνούν οι Αρχές
- Σενάρια από την Ισπανία για Παναθηναϊκό και Ομπστ
- «Ακαδημαϊκές Ομιλίες» – Νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου για Κράτος Δικαίου και λειτουργία της Δημοκρατίας
- Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Vs Maga: Ο Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους Ευρωπαίους θαυμαστές του
- Τα δύο αδεσποτάκια, ο Πάρης και ο Στέφος ανυπομονούν να βρουν μια ζεστή, παντοτινή αγκαλιά
- Greece Confirms No Approved Vaccine for Goat and Sheep Pox
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442