Εκλογές Γεωργία: Το «Γεωργιανό Όνειρο» κέρδισε τις εκλογές βάζοντας τέλος στο ευρωπαϊκό όνειρο
Η Γεωργία είδε το κυβερνών κόμμα να κερδίζει το 52,99% των ψήφων και να αλλάζει πολιτική ως «φιλορωσικό».
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, κέρδισε το 52,99% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 97% των ηλεκτρονικών ψήφων στη Γεωργία. Δεν έχουν καταμετρηθεί όλα τα έντυπα ψηφοδέλτια και οι ψήφοι που έδωσαν οι Γεωργιανοί στο εξωτερικό.
Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,28%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%. Το Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Περίπου 48.000 τοπικοί και διεθνείς παρατηρητές ήταν παρόντες στις εκλογές, ενώ περισσότεροι από 2.800 δημοσιογράφοι από τα γεωργιανά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την ψηφοφορία.
Τόσο το Γεωργιανό Όνειρο όσο και τα μπλοκ της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να τερματίσουν τα 12 χρόνια της εξουσίας του έχουν παρουσιάσει την ψηφοφορία ως υπαρξιακή επιλογή.

Tα Exit Poll έδωσαν εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές του αποτελέσματος στη Γεωργία
Ενώ ένα exit poll του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού καναλιού Imedi ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση εδώ και 12 χρόνια, προηγείται των εκλογών με ποσοστό 56,1%, το αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό κανάλι Formula ανεβάζει το ποσοστό στο 40,9%, λέγοντας ότι τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν από κοινού μεγαλύτερη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με το TASS.
Αφού άνοιξαν οι κάλπες, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ένας δισεκατομμυριούχος που ίδρυσε το Γεωργιανό Όνειρο και έκανε την περιουσία του στη Ρωσία, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι είναι «πράκτορας μιας ξένης χώρας που θα εκπληρώσει μόνο τα καθήκοντα μιας ξένης χώρας», υπονοώντας ότι η Δύση θέλει η Γεωργία να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Δεσμεύτηκε επίσης να απαγορεύσει όλες τις φιλοδυτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, εάν το κόμμα κερδίσει τη συνταγματική πλειοψηφία σύμφωνα με το Sky News.
Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, η οποία έχει επικρίνει τακτικά το Γεωργιανό Όνειρο, δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ψηφίσουν «παρά τις ορισμένες περιπτώσεις εκφοβισμού, παρά τη χρήση κρατικών πόρων και οικονομικών πόρων» (σ.σ. από το κυβερνών κόμμα), όπως μετέφερε το Sky News.
Τι ανέφερε ο ανταποσκριτής του Sky News από τη Γεωργία
Ο ανταποκριτής Τζον Σπαρκς, στην Τμπλίσι, έκανε λόγο για ένα «εκπληκτικό αποτέλεσμα» και προέβλεψε ότι πολλοί Γεωργιανοί θα το έβρισκαν «απίστευτο», καθώς μετά από 12 χρόνια στην εξουσία αναμενόταν αλλαγή κυβέρνησης.
Τα exit polls, είπε, έδειχναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προηγούνται και ορισμένοι από την αντιπολίτευση κατηγόρησαν το Γεωργιανό Όνειρο για νοθεία στην ψηφοφορία.
Ο John Sparks έκανε λόγο για «εκπληκτική νίκη» του ηγέτη του Γεωργιανού Ονείρου, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος μετέτρεψε το κόμμα του «από ρητά φιλοδυτικό σε έναν οργανισμό που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένος με τη Ρωσία».
Είπε ότι ο κ. Ιβανισβίλι είπε στους ψηφοφόρους ότι φέρνει «ειρήνη στη χώρα, όχι πόλεμο». Ήταν επίσης μια εντυπωσιακή ήττα για την κ. Ζουραμπιτσβίλι, μια Γαλλίδα μετανάστρια, η οποία είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της «την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Σπαρκς.
- Θεσσαλονίκη: Κοντά στην οικία της οικογένειας Νέστορα το σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι φερόμενοι ως δράστες
- Νέα είσοδος για την πόλη της Πρέβεζας
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
- «Πυρά» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο – μαύρο»
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- Κλαίει η… γεωγραφία: Αμερικανίδα δημοσιογράφος «διχοτόμησε» Βοσνία και Ερζεγοβίνη – «Οι ΗΠΑ έπαιξαν με αυτές τις δύο μικρές χώρες» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)








![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442