Η Ουκρανία ποντάρει στους πυραύλους της Δύσης – Θα απαντήσει ο Πούτιν με πυρηνική δοκιμή;
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Δύση μπορεί να περάσει την κόκκινη γραμμή αν δώσει άδεια στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Μια πυρηνική προειδοποίηση δεν αποκλείεται.
- Πάνω από 900.000 τα κλειστά ακίνητα – Τα μισά είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες λόγω χρεών
- Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Τι άλλο μπορώ να περιμένω πιο ωραίο;»
- Σχολές για υποψήφιους συζύγους σκέφτεται να δημιουργήσει η Εκκλησία
- Τριπλασιάστηκαν οι ακυρώσεις συνδρομών στo Netflix - H κίνηση του προέδρου που έφερε το cancel
Οι επιλογές που θα έχει στο τραπέζι ο Πούτιν για αντίποινα αν η Ουκρανία πάρει άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους της Δύσης μπορεί να περιλαμβάνουν επιθέσεις σε βρετανικούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη Ρωσία ή, στην πιο ακραία περίπτωση, μια προειδοποιητική πυρηνική δοκιμή, εκτιμούν τρεις αναλυτές που μίλησαν στο Reuters.
Με την ένταση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση να περνά σε μια νέα και επικίνδυνη φάση, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στράμερ και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον το εάν θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS ή τους βρετανικούς Storm Shadow εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Στο πιο αυστηρό μήνυμά του από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η Δύση πολεμά άμεσα τη Ρωσία, κάτι που όπως είπε θα άλλαζε τη φύση της σύγκρουσης.
«Θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στα ανατολικά της χώρας»
Προειδοποίησε με «κατάλληλη» απάντηση χωρίς να πει περισσότερα. Τον Ιούνιο, πάντως, είχε αναφερθεί στο σενάριο εξοπλισμού των εχθρών της Δύσης με ρωσικά όπλα και στην ανάπτυξη συμβατικών πυραύλων σε απόσταση βολής από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη.
Ο Ούλριχ Κουν, ειδικός του Ινστιτούτου Έρευνας Ειρήνης και Πολιτικής Ασφάλκειας στο Αμβούργο, δεν απέκλεισε μια ρωσική πυρηνική προειδοποίηση –για παράδειγμα, μια δοκιμή πυρηνικού όπλου.
«Θα ήταν μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης» είπε ο Κουν. «Το θέμα είναι, τι είδους βέλη έχουν μείνει στον Πούτιν για να ρίξει αν η Δύση συνεχίσει, πέρα από την πραγματική χρήση πυρηνικών;» είπε ο ειδικός σε θέματα όπλων.
Η Ρωσία έχει να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή από το 1990, το έτος πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και μια νέα πυρηνική έκρηξη θα σήμαινε την αρχή μιας πιο επικίνδυνης εποχής, τόνισε ο Κουν, προειδοποιώντας ότι ο Πούτιν μπορεί να νοιώσει ότι δείχνει αδύναμος να απαντήσει στην ενίσχυση της στήριξης του NATO στην Ουκρανία.
«Μια πυρηνική δοκιμή θα ήταν κάτι νέο. Δεν θα απέκλεια κάτι τέτοιο και θα βρισκόταν σε συμφωνία με την αποχώρηση της Ρωσίας τα τελευταία δύο χρόνια από μια σειρά διεθνών συμφωνιών ασφάλειας που είχε υπογράψει τις προηγούμενες δεκαετίες» δήλωσε,
Ο Γκέραρντ Μάγκοτ, αναλυτής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, δήλωσε πως κι αυτός δεν αποκλείει ένα σενάριο πυρηνικής προειδοποίησης, αν και δεν το θεωρεί πολύ πιθανό.
«Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια πυρηνική δοκιμή. Μπορεί να έχουν ήδη ολοκληρώσει τις απαιτούμενες προετοιμασίες. Θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στα ανατολικά της χώρας απλά για να δείξουν ότι το εννοούν όταν λένε ότι θα καταφύγουν τελικά σε πυρηνικά όπλα».
Την Παρασκευή, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το ΝΑΤΟ «θα ήταν άμεσος εμπλεκόμενος στις εχθροπραξίες εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης» αν επέτρεπε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας.
«Θα πρέπει να το θυμάστε και να σκεφτείτε τις συνέπειες» δήλωσε.
Η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, βρίσκεται επίσης σε διαδικασία αναθεώρησης του πυρηνικού δόγματός της –τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν δέχεται πιέσεις από γεράκια με μεγάλη επιρροή στο στρατό να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο δόγμα ώστε να ανοίξει την πόρτα για περιορισμένα πυρηνικά χτυπήματα σε χώρα του ΝΑΤΟ.
Βρετανικά επακόλουθα
Στην περίπτωση της Βρετανίας, η Μόσχα είναι πιθανό να κηρύξει ότι το Λονδίνο άλλαξε γραμμή, από έναν υβριδικό πόλεμο μέσω αντιπροσώπων σε μια άμεση ένοπλη επίθεση, αν επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow κατά της Ρωσίας, έγραψε την Παρασκευή στο Telegram ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Μάρκοφ.
«Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η Δύση είναι μικρό βήμα, περνάει όμως μια κόκκινη γραμμή»
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει τη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα και τη δική της πρεσβεία στο Λονδίνο, να χτυπήσει βρετανικά αεροσκάφη κοντά στη Ρωσία, για παράδειγμα στη Μαύρη Θάλασα, ή να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον βάσεων στη Ρουμανία και την Πολωνία όπου σταθμεύουν μαχητικά F-16 με πυραύλους Storm Shadow.
Ο Πούτιν έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν να θέσει κόκκινες γραμμές με τη Δύση, όχι όμως με επιτυχία, κάτι που κάνει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει ότι οι ρωσικές προειδοποιήσεις είναι μπλόφα.
Όμως οι τελευταίες προειδοποιήσεις τους Πούτιν για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θεωρείται θέμα για το οποίο ο ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να δράσει αν η χώρα του δεχτεί χτυπήματα.
Ο Μάγκοτ, ο ειδικός του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, δήλωσε ότι ο Πούτιν θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει πράξη την απειλή του, δεδομένου ότι το μήνυμα έχει μεταδοθεί επανειλημμένα από την κρατική τηλεόραση.
Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε ότι το μήνυμα του Πούτιν ήταν «εξαιρετικά σαφές και ξεκάθαρο».
Ο Μάρκοφ, ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, δήλωσε πως «η Ρωσία έχει αποφασίσει να σπάσει» τη στρατηγική του «βρασμού του βατράχου σε αργή φλόγα», αναφερόμενος στην αύξηση της Δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία σε μικρά βήματα ώστε να μην προκληθεί μεγάλη αντίδραση της Ρωσίας.
«Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η Δύση είναι μικρό βήμα, περνάει όμως μια κόκκινη γραμμή για την οποία θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε. Θα θεωρήσουμε ότι βρίσκεστε σε πόλεμο εναντίον μας» είπε ο Μάρκοφ.
Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, επικεφαλής πολιτικού κόμματος που πρόσκειται στο Κρεμλίνο , προειδοποίησε με ανακοίνωσή του την Παρασκευή: «Η στιγμή της αλήθειας έφτασε για τη Δύση, αν επιθυμεί έναν κανονικό πόλεμο με τη Ρωσία».
Κλιμάκωση στην Ουκρανία
Πέρα από τους πυρηνικούς βρυχηθμούς ή τα χτυπήματα σε βρετανικές δυνάμεις, μια πιο προβλέψιμη αντίδραση μπορεί να είναι η ενίσχυση των επιθέσεων εναντίον των ουκρανικών πολιτικών υποδομών, εκτίμησε ο Κουν.
Για τη Δύση, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται πραγματικά η κόκκινη γραμμή
Ο Μάγκοτ προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα είχε να υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες αν έπαιρνε από τη Δύση το πράσινο φως. Θεώρησε απίθανο ένα ρωσικό χτύπημα σε έδαφος του ΝΑΤΟ.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν οι «υβριδικές» επιχειρήσεις όπως σαμποτάζ στη Ρωσία ή παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές, είπε ο Κουν.
Για τη Δύση, σχολίασε ο Μάγκοτ, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται πραγματικά η κόκκινη γραμμή του Πούτιν.
«Η παραχώρηση άδειας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ρωσικά όπλα, με τη βοήθεια Δυτικών δορυφορικών εικόνων και Δυτικών στρατιωτικών συμβούλων, είναι κάτι που αρχίζει να καταπατά ζωτικά ρωσικά συμφέροντα».
«Οπότε κάνουν λάθος όσοι λένε ‘Τίποτα δεν θα συμβεί, ελάτε να το κάνουμε’».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις