
88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Κικίλιας: Αντιμετωπίσαμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 40 χρόνων
Ο Bασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
Για την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έχει βιώσει έως τώρα η χώρα με την πυροσβεστική να αντιμετωπίζει φέτος 4.000 πυρκαγιές, έκανε λόγο o Bασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
«Οι επιστήμονες που κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει πως έχουν κομματικό πρόσημο λένε πως η αντιπυρική περίοδος του 2024 ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών, κάηκαν το έτος που διανύουμε κατά μέσο όρο 30% λιγότερα στρέμματα από την τελευταία 20ετία. Είχαμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών φέτος οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς», επεσήμανε.
Νέο δόγμα πρόληψης, νέα κουλτούρα συνεργασίας
«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ βαριές στην ελληνική κοινωνία και παγκοσμίως, πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο στο νερό, επηρεάζεται καίρια η πρωτογενής παραγωγή. Φοβάμαι πως η κλιματική κρίση θα οδηγήσει και σε βίαιες μεταναστευτικές ροές, προσπαθεί η πολιτική προστασία πάντα να βελτιώνεται και με την βοήθεια της τεχνολογίας, τα στοιχεία της φύσης είναι πάντα πιο ισχυρά από τον άνθρωπο. Σε αυτή την αντιπυρική σεζόν αλλάξαμε το μοντέλο της πρόληψης, πάνω από 840.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν με την βοήθεια των συμπολιτών μας, έχουμε το 112 και τα drones. Έχουμε νέο δόγμα και νέα κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ πυροσβεστικής, δασικών υπηρεσιών, εθελοντών, πολιτικής προστασίας και τοπικής αυτοδιοίκησης», σημείωσε.
2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία
«Έφθασε στα 7 λεπτά στον Βαρνάβα η πρόσφατη φωτιά στην Αττική, στα 10 λεπτά είχε φθάσει στον αστικό ιστό, έχουμε βάλει τις αστικές περιοχές μέσα στο δάσος, δώσαμε μάχη για να περιορίσουμε την φωτιά και να μην εξαπλωθεί. Οι πυροσβέστες ρίσκαραν τις ζωές τους για να μην μπει η φωτιά στον Διόνυσο, πρώτα από όλα υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή. Η φωτιά δεν άγγιξε το 80% των καθαρισμένων οικοπέδων, διαθέτουμε 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία από πόρους Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΕ, έχουν συμβασιοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ έργων, μεταξύ άλλων για 7 Canadair (θα τα παραλάβουμε μεταξύ 2026-2030), ελικόπτερα, αμφίβια, drones, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, χωματουργικά, τεχνητή νοημοσύνη, ρουχισμό για πυροσβέστες ενώ έρχονται και προσλήψεις δασαρχών μετά από πολλά χρόνια», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.
Πηγή: ΟΤ
- Λιακούλη: Ο Μητσοτάκης προσποιείται ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν – Να επιστρέψει στη χώρα που εδώ και 7 χρόνια κυβερνά
- Γιώργος Λιβάνης: Ποιο πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να ακυρώσει τις εμφανίσεις του
- Μεσσηνία: Συνελήφθησαν τρεις άνδρες για εμπρησμούς – Πυροσβέστης και πρώην κοινοτάρχης ανάμεσά τους
- Η κριτική σκέψη δεν αρκεί στην εποχή της AI – Γιατί δεν είναι μόνο θέμα μάθησης αλλά και δημοκρατίας
- Μητσοτάκης: Στήνει αφήγημα δικαίωσης μετά την έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου – Πυρά στην αντιπολίτευση
- Μαύρος καπνός σκεπάζει τη Μόσχα: Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία – 8 νεκροί
