Ουκρανία: Δεν θα μειωθεί η βοήθεια της Γερμανίας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς
Δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στην αποφασιστικότητα της γερμανικής υποστήριξης στον ουκρανικό στρατό, επιβεβαιώνει η γερμανική κυβέρνηση, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε χθες Δευτέρα εκτιμήσεις που διατυπώνονται για το ότι θα βάλει όρια στην υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία εξαιτίας των δημοσιονομικών αναγκών της (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Leon Kuegeler, επάνω, ο Ολαφ Σολτς).
«Η Γερμανία παραμένει απόλυτα δεσμευμένη και η υπόσχεση του καγκελάριου (Ολαφ Σολτς) ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και ότι κανένας, ειδικά ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα μειωθεί, θα τηρηθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούσνερ στους διαπιστευμένους συντάκτες στο Βερολίνο χθες.
Το πώς το Βερολίνο θα υποστηρίξει το Κίεβο την επόμενη χρονιά περιβάλλεται από ασάφεια
Επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στην αποφασιστικότητα της γερμανικής υποστήριξης στον ουκρανικό στρατό ώστε να αποκρούσει την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, μέρος της βοήθειας που παρεχόταν σε διμερές επίπεδο, με κεφάλαια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αναμένεται στο εξής να ενταχθεί σε πολυμερές σχήμα υποστήριξης που ακόμη βρίσκεται στον αέρα, καθώς τα σχέδια γι αυτό δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Μολαταύτα, ο κ. Σολτς προσπάθησε χθες να καθησυχάσει το Κίεβο, τονίζοντας πως το σχήμα αυτό θα «επιτρέψει στην Ουκρανία να προμηθεύεται εξοπλισμούς σε μεγάλη κλίμακα».
Το πώς το Βερολίνο θα υποστηρίξει το Κίεβο την επόμενη χρονιά περιβάλλεται από ασάφεια.
Φέτος μένουν να παραδοθούν τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, δέκα τεθωρακισμένα με αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, δεκαέξι αυτοκινούμενα πυροβόλα, δέκα άρματα μάχης Leopard, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χιλιάδες οβίδες για πυροβόλα και πυροβόλα αρμάτων μάχης.
Αύξηση κεφαλαίων
Το 2024 η Γερμανία παρέχει στρατιωτική βοήθεια σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και για το 2025 έχει προγραμματίσει 4 δισ. ευρώ. Αυτό το τελευταίο ποσό μπορεί ν’ αυξηθεί με απόφαση της Μπούντεσταγκ, της κάτω Βουλής, όπως συνέβη το 2024.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους ζήτησε ήδη ανεπίσημα το ποσό ν’ αυξηθεί κατά τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Εκπρόσωπος του υπουργείου του δεν σχολίασε. Το υπουργείο Οικονομικών περιορίστηκε ν’ αναφέρει πως δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής, σε όρους κεφαλαίων, του ουκρανικού στρατού σε διεθνές επίπεδο.
Πηγή: ΑΠΕ
- Δουδωνής για Λαζαρίδη: Αυτή η κυβέρνηση παρίστανε την κυβέρνηση των αρίστων αλλά είναι των αχρήστων
- Christina O: Πωλείται η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση – «Βουτιά» στην τιμή
- Αποθεώθηκε ξανά ο Μουζακίτης – Διάσημη ποδοσφαιρική πλατφόρμα… ανέλυσε το ταλέντο του
- Πάνω από 3 εκατ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου για υλικοτεχνική αναβάθμιση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ομολόγησε εκ νέου ότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις να προσληφθεί – Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός
- Λαζαρίδης: Δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου αλλά… δεν χρειαζόταν – «Το Μαξίμου δεν μου ζήτησε εξηγήσεις»
- Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Νηφάλια κρίση και βαθιά πίστη
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη εφ’όλης της ύλης: Η δουλειά, οι κρίσεις πανικού και η «τελεία» στη σχέση-ρουτίνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442