Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γνωστό στοματικό διάλυμα βλάπτει την υγεία του στόματος

Γνωστό στοματικό διάλυμα βλάπτει την υγεία του στόματος

Το δημοφιλές στοματικό διάλυμα με βάση το αλκοόλ διαταράσσει το στοματικό μικροβίωμα αυξάνοντας τα επίπεδα δύο βακτηρίων που συνδέονται με ουλίτιδα και με μορφές καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα στοματικά διαλύματα διαταράσσει την ισορροπία του στοματικού μικροβιώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε άκρως σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής (ΙΤΜ) στην Αμβέρσα του Βελγίου, σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medical Microbiology».

Αλλαγές που εγκυμονούν ακόμη και καρκίνο

Το στοματικό μικροβίωμα είναι η κοινότητα βακτηρίων που ζουν μέσα στο στόμα μας και βοηθούν στην πέψη της τροφής αλλά και στη γενικότερη υγεία της στοματικής κοιλότητας. Οι αλλαγές στη σύσταση του μικροβιώματος του στόματος έχουν συνδεθεί με περιοδοντικές νόσους καθώς και με κάποιες μορφές καρκίνου όπως του οισοφάγου αλλά και του παχέος εντέρου.

«Ιδανικά η μακροχρόνια χρήση τέτοιων διαλυμάτων θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικών»

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο είδη ευκαιριακών βακτηρίων και συγκεκριμένα τα Fusobacterium nucleatum and Streptococcus anginosus βρίσκονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό στο στόμα εθελοντών μετά από καθημερινή χρήση επί τρεις μήνες του γνωστού στοματικού διαλύματος με βάση το αλκοόλ. Τα βακτήρια αυτά έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με παθήσεις όπως η ουλίτιδα, ακόμη και με καρκίνο του οισοφάγου καθώς και του παχέος εντέρου και του ορθού.

Μείωση βακτηρίων που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Παρατήρησαν επίσης μείωση του αριθμού μιας ομάδας βακτηρίων που ονομάζονται Actinobacteria και τα οποία έχουν σημαντική συμβολή στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η νέα μελέτη έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης μεγαλύτερης έρευνας η οποία εξέταζε τη χρήση στοματικού διαλύματος ως μεθόδου για τη μείωση της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Οι ερευνητές θέλησαν να εξερευνήσουν περαιτέρω αν το στοματικό διάλυμα είχε κάποια επίδραση στο μικροβίωμα του στόματος των εθελοντών.

Προσοχή στη μακροχρόνια χρήση

Όπως ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ερευνητής στο Τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του ΙΤΜ δρ Τζολέιν Λόμεν «τα στοματικά διαλύματα με βάση το αλκοόλ είναι ευρέως διαδεδομένα. Πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν καθημερινά για την πρόληψη της κακής αναπνοής ή της περιοδοντίτιδας. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις. Ιδανικά η μακροχρόνια χρήση τέτοιων διαλυμάτων θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικών».

Οι περιορισμοί της μελέτης και η ανάγκη διεξαγωγής μεγαλύτερων ερευνών

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως παρότι τα νέα ευρήματα συνδέουν την καθημερινή χρήση στοματικών διαλυμάτων με βάση το αλκοόλ με αρνητικές αλλαγές στο στοματικό μικροβίωμα, η συγκεκριμένη μελέτη είχε περιορισμούς. Για παράδειγμα δεν ελήφθησαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα των εθελοντών που επίσης παίζουν ρόλο στο στοματικό μικροβίωμα. Επίσης το δείγμα των εθελοντών ήταν μικρό. Για αυτό και απαιτούνται τώρα περαιτέρω έρευνες που θα εξετάσουν πώς οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο στοματικό μικροβίωμα επιδρούν στην κλινική έκβαση μεγαλύτερων αντιπροσωπευτικών ομάδων του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, τη μελέτη με τίτλο «The effect of daily usage of Listerine Cool Mint mouthwash on the oropharyngeal microbiome: a substudy of the PReGo trial» μπορεί κάποιος να βρει εδώ.

Sports in

«Κόπηκαν» από την προετοιμασία Στάνκοβιτς και Αθανασιάδης - Προχωράει για Μπρινιόλι η ΑΕΚ

Με απόφαση του Ματίας Αλμέιδα δεν ταξιδεύουν με την ΑΕΚ στην Ολλανδία οι δύο τερματοφύλακες του ρόστερ, Στάνκοβιτς και Αθανασιάδης – Φουλάρει για την απόκτηση βασικού τερματοφύλακα η Ένωση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024