Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εξπρές φορολογική ενημερότητα για χρέη στους δήμους

Εξπρές φορολογική ενημερότητα για χρέη στους δήμους

Ακόμα και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην εξόφληση του χρέους που έχει στον δήμο δεν μπορεί να λάβει άμεσα φορολογική ενημερότητα

Μια κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας ή ένα απλήρωτο τέλος στον δήμο μπλοκάρουν την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να προχωρήσουν στη μεταβίβαση ενός ακινήτου ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο.

Ωστόσο ακόμα και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην εξόφληση του χρέους που έχει στον δήμο δεν μπορεί να λάβει άμεσα φορολογική ενημερότητα επειδή θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί η ΑΑΔΕ για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση της ΑΑΔΕ καθυστερεί αρκετά, αφού η επικοινωνία μεταξύ των φορέων γίνεται μέσω επιστολών.

Η ταλαιπωρία αυτή τελειώνει μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς οι φορολογούμενοι μόλις εξοφλούν ή ρυθμίζουν τα χρέη τους στον δήμο θα λαμβάνουν σε χρόνο-εξπρές το πιστοποιητικό το οποίο είναι απαραίτητο στις συναλλαγές τους.

Το νέο σχέδιο της ΑΑΔΕ

Ακόμη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, εντός του Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.

Ετσι, σε περιπτώσεις που για την έκδοση  φορολογικής ενημερότητας απαιτείται επικοινωνία της ΑΑΔΕ με δήμους, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας και οι πολίτες που έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους θα λαμβάνουν χωρίς καμία καθυστέρηση το αποδεικτικό.

Επίσης για όσους δημιουργούν χρέη στους δήμους αφήνοντας απλήρωτα δημοτικά τέλη ή κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας θα «μπλοκάρει» αυτόματα.

Με το νέο σύστημα:

  • Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας ισχύος μέχρι και δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.
  • Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη Αρχή του δημόσιου τομέα (δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας), εφόσον η Αρχή αυτή χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεπάγονται τη δέσμευση ενημερότητας, καθώς και για την τακτοποίηση των οφειλών που συνεπάγονται άρση της δέσμευσης ενημερότητας.
  • Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Πιρόλα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ιταλού κεντρικού αμυντικού Λορέντσο Πιρόλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024