Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Την Κυριακή με «Το Βήμα»: Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη

Την Κυριακή με «Το Βήμα»: Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, κυκλοφορεί ακόμα ένα «Βήμα στην Ιστορία»: «Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη».

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, κυκλοφορεί ακόμα ένα «Βήμα στην Ιστορία»: «Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη».

«Δύο τρόποι υπάρχουν για την επίλυση των τραγωδιών: ο σαιξπηρικός και ο τσεχοφικός. Στο τέλος μιας σαιξπηρικής τραγωδίας η σκηνή είναι σπαρμένη με πτώματα και ίσως να αιωρείται κάπου ψηλά το φάσμα της δικαιοσύνης. Στην τσεχοφική τραγωδία, απ’ την άλλη, ο επίλογος βρίσκει όλους τους ήρωες ψυχικά ράκη, δυστυχείς, πικραμένους, αποκαρδιωμένους, αλλά, πάντως, ζωντανούς. Προτιμώ λοιπόν την τσεχοφική κι όχι τη σαιξπηρική λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή τραγωδία».

Ο ισραηλινός μυθιστοριογράφος (1939-2018) με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και δοκιμιογράφος Άμos Oζ κάνει έκκληση για μέτρα και από τις δύο πλευρές στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ο Άμos Oζ, δεν πρέπει να θεωρείται ως ένας θρησκευτικός πόλεμος ή ως μια εθνοτική σύγκρουση μεταξύ δύο κοινοτήτων. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια διαμάχη για ακίνητη περιουσία στην οποία και τα δύο μέρη έχουν πειστικές αξιώσεις.

Ο Άμos Oζ αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε συμφιλίωση μεταξύ αυτών των δύο ανταγωνιστών δεν θα ξεκινήσει ως ερωτική σχέση• το αντίθετο του πολέμου δεν είναι η αγάπη, αλλά η ειρήνη. Η οργή, η ανασφάλεια και η απογοήτευση δεν θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Και ο συμβιβασμός που δεν αφήνει κανέναν απόλυτα ευχαριστημένο, επιμένει διακαώς (και, ίσως, προφητικά) ο Άμos Oζ, είναι μια λύση δύο κρατών. Καταδικάζει σκληρά τους εξτρεμιστές και από τις δύο πλευρές.

Ο Άμos Oζ ενημερώνει το παλαιότερο υλικό του με δύο κομμάτια του 1993 που βλέπουν ελπίδα στις αναμενόμενες συμφωνίες του Όσλο. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επιτέλους την πραγματικότητα, ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη για την επιβίωση και των δύο λαών, αφού κανένας δεν μπορεί να εξαλείψει με επιτυχία τον άλλον.

inSports

Η Μπαρτσελόνα αφήνει τον Χεζόνια και πάει για άλλον φόργουορντ (pic)

Μετά το… μπλέξιμο στην υπόθεση Χεζόνια, η Μπαρτσελόνα έχει εστιάσει αλλού για την ενίσχυσή της στα φόργουορντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024