Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χαλκίδα: Μέσω paypal και crypto τα σύγχρονα «φακελάκια» στις ΔΟΥ

Χαλκίδα: Μέσω paypal και crypto τα σύγχρονα «φακελάκια» στις ΔΟΥ

Οι περισσότεροι επικαλούνται συγγενικά τους πρόσωπα για την κυριότητα των χρημάτων, ενώ κάποιοι άλλοι απαντούν ότι τα μετρητά προέκυψαν από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή δωρεές

Μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ψηφιακών τραπεζών ή ακόμα και σε κρυπτονομίσματα φαίνεται πως επιθυμούσαν να λαμβάνουν χρήματα επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι συναλλαγές τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι επίορκοι υπάλληλοι αναζητούσαν κάθε πιθανό τρόπο ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν βρόμικο χρήμα, χωρίς να πιαστούν σε κάποιον από τους ελέγχους των υπηρεσιών που ερευνούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και κινητή ή ακίνητη περιουσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά το τελευταίο περιστατικό με την ΔΟΥ Χαλκίδας και το κύκλωμα εκβιασμών που δρούσε εκεί, το οποίο -σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία- κατεύθυνε η ίδια η διευθύντρια της τοπικής Εφορίας, η εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο των πράξεων της συγκεκριμένης Εφορίας θα επεκταθεί και σε εφοριακούς τόσο σε αυτή την ΔΟΥ, όσο και σε άλλες της χώρας.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο αναμένεται να βρεθούν και υπάλληλοι άλλων υπουργείων που για την ΑΑΔΕ θεωρούνται κρίσιμα, καθώς και υπάλληλοι περιφερειών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οι καταγγελίες για διαφθορά ή παράβαση καθήκοντος ξεπερνούν τις 200, με την ΑΑΔΕ να υποστηρίζει ότι ελέγχει το 90% αυτών των καταγγελιών.

«Ύποπτος» ένας στους 18 εφοριακούς

Οι εσωτερικοί έλεγχοι στην ΑΑΔΕ ξεκίνησαν το 2017 και μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει 716 υπαλλήλους.

Στους ελέγχους αυτούς, έχουν εντοπιστεί 40 υπάλληλοι (εφοριακοί, τελωνειακοί ή ελεγκτές της ΑΑΔΕ) που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που βρήκαν οι ελεγκτές.

Ειδικότερα:

– το 2017 ελέγχθηκαν 132 περιπτώσεις και βρέθηκαν οκτώ υπάλληλοι που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων,

– το 2018 ελέγχθηκαν 133 και βρέθηκαν εννέα «ύποπτοι» υπάλληλοι,

– το 2019 ελέγχθηκαν 118 και βρέθηκαν δύο «ύποπτοι» υπάλληλοι,

– το 2020 ελέγχθηκαν 83 και βρέθηκαν πέντε «ύποπτοι» υπάλληλοι,

– το 2021 ελέγχθηκαν 85 και βρέθηκαν τέσσερις «ύποπτοι» υπάλληλοι,

– το 2022 ελέγχθηκαν 84 και βρέθηκαν τρεις «ύποπτοι» υπάλληλοι,

– το 2023 ελέγχθηκαν 81 υπάλληλοι και βρέθηκαν εννέα που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το περιουσιακό τους προφίλ.

Για τους υπαλλήλους αυτούς, όπως προβλέπεται, διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι φάκελοι με τα πορίσματα για τον καταλογισμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στη Διεύθυνση Προσωπικού για την πειθαρχική δίωξή τους, καθώς και στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς για ποινική αξιολόγηση και διώξεις.

Τι υποστηρίζουν

Όταν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι με τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα χρήματα που εντοπίζονται ισχυρίζονται ότι δεν είναι δικά τους.

Οι περισσότεροι επικαλούνται συγγενικά τους πρόσωπα για την κυριότητα των χρημάτων, ενώ κάποιοι άλλοι απαντούν ότι τα μετρητά προέκυψαν από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή δωρεές.

inSports

Μεντιλίμπαρ: «Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ της Ελλάδας – Έτοιμο το ρόστερ κατά 80-90% στις 15 Ιουλίου»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην «AS» και μίλησε για τον Ολυμπιακό, το ρόστερ, τις μεταγραφές, τους στόχους της νέας σεζόν και για πολλά ακόμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024