Βουλγαρία: Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να δείξει τη βούλησή της να είναι μέρος της Ενωμένης Ευρώπης
Η Βουλγαρία αναμένει από τη Βόρεια Μακεδονία ν’ αλλάξει τη ρητορική της το συντομότερο δυνατό και να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνει ο Ρούμεν Ράντεφ.
Μιλώντας χθες Πέμπτη σε δημοσιογράφους στη Ρώμη, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να δείξει την «επιθυμία της να είναι μέρος μιας ενωμένης Ευρώπης ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έχουν κάνει όλα τα κράτη μέλη» (στη φωτογραφία από Θοδωρή Μανωλόπουλο/Γραφείο Τύπου Προεδρίας/Eurokinissi, επάνω, συνάντηση Ρούμεν Ράντεφ με την ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Ρώμη υπό το βλέμμα του ιταλού ομολόγου της Σέρτζιο Ματαρέλα).
Ο πρόεδρος πραγματοποιούσε την παραδοσιακή ετήσια επίσκεψη στο Βατικανό και στην Ιταλία ενόψει της Ημέρας των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, του βουλγαρικού αλφαβήτου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού καθώς και της σλαβικής λογοτεχνίας στις 24 Μαΐου.
«Είναι η σειρά της προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να έρθει στη Βουλγαρία, αν δεν κάνω λάθος»
Ο Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία αναμένει από τη Βόρεια Μακεδονία ν’ αλλάξει τη ρητορική της το συντομότερο δυνατό, καλώντας την να σταματήσει τη ρητορική μίσους.
Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι η βουλγαρική αντιπροσωπεία δεν μπόρεσε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας της οποίας ηγείτο η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, που επισκέπτεται την Ιταλία και το Βατικανό με την ευκαιρία της 24ης Μαΐου.
Το γραφείο της Σιλιάνοφσκα ανέφερε ότι η πρόεδρος επρόκειτο να γίνει δεκτή την Πέμπτη σε ακρόαση από τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, και να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν.
Ο Ράντεφ δήλωσε ότι το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο, προσθέτοντας ότι αναμένει σύντομα να γίνει μια συνάντηση μεταξύ αυτού και της Σιλιανόφσκα.
Σημείωσε ότι είχε μια «σε βάθος και φιλική συνομιλία με τους προέδρους της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας» την Τετάρτη.
«Εχει προσκληθεί»
Είπε, επίσης, ότι «ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έχει προσκληθεί στη Βουλγαρία όλα αυτά τα χρόνια». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα προσκαλέσει τη Σιλιανόφσκα να επισκεφθεί τη χώρα, ο Ράντεφ τόνισε: «Φυσικά και την προσκαλώ».
«Θεωρώ ότι η επιθυμία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για διάλογο είναι θετικό σημάδι. Μόνο μέσω του διαλόγου θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μας ο ένας προς τον άλλον, θα επιλύσουμε όλα τα επίμαχα θέματα και θ’ ανοίξουμε την πόρτα στην ΕΕ για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ελπίζω και ζητώ η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ράντεφ.
«Είναι η σειρά της προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να έρθει στη Βουλγαρία, αν δεν κάνω λάθος», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ
- Καμπανάκι Ισραηλινού αναλυτή για Τουρκία: Αυτό που κάνει ο Ερντογάν στην Αθήνα θα το κάνει σε όλους
- «Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που έπαθα»: Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για την περιπέτεια της υγείας του
- Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]
- Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
- Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία του με τον Μόντε Μόρις (vid)
- Αυστρία: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πρώην μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο για απάτη
- Σαμσουνσπόρ: «Όχι» στους οπαδούς της που ζήτησαν να παίξει κόντρα στην ΑΕΚ με εμφάνιση που θυμίζει τον Κεμάλ
- Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)










![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)
























![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)


![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)



![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442