Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Παλαιστίνη: Σχεδόν όσες χώρες την έχουν αναγνωρίσει το έχουν κάνει και για το Ισραήλ

Παλαιστίνη: Σχεδόν όσες χώρες την έχουν αναγνωρίσει το έχουν κάνει και για το Ισραήλ

Η απόφαση της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος αλλάζει τις ισορροπίες

Με την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, οι οποίες ανακοίνωσαν πως θα προβούν επισήμως στη συγκεκριμένη ενέργεια στις 28 Μαΐου μειώνεται ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ, αλλά όχι παλαιστινιακό κράτος.

Φέτος αναγνώρισαν την Παλαιστίνη οι Μπαχάμες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Τζαμάικα και τα Μπαρμπάντος

Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών χωρών, η διαφορά μειώνεται σε λιγότερες από 20 χώρες, καθώς μόλις επικυρωθεί κι επίσημα η απόφαση θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των κρατών μελών του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος σε 146 από τα συνολικά 193.

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ αναγνωρίζουν 165 κράτη μέλη του ΟΗΕ, με πιο πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο, τα οποία εγκαθίδρυσαν σχέσεις με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο των συμφωνιών Αβραάμ που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ στα τέλη του 2020.

Και οι τρεις χώρες έχουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ δεν υπήρξαν ενδείξεις από την πλευρά τους ότι σχεδιάζουν να υποβαθμίσουν τη σχέση τους με το Ισραήλ και τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τόσο την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από το Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, ανακοίνωσε όπως αναφέρει το Newsweek την απόσυρση των πρεσβευτών της χώρας από την Ιρλανδία και τη Νορβηγία «για διαβουλεύσεις» και απείλησε με παρόμοιες «σοβαρές συνέπειες» την Ισπανία αν προχωρήσει στη δική της απόφαση.

Ποιες άλλες χώρες αναγνώρισαν φέτος την Παλαιστίνη

Η κίνηση των τριών ευρωπαϊκών χωρών δείχνει την τάση και τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Ευρώπη προς μία τέτοια κατεύθυνση από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, καθώς υπάρχουν αναφορές και για άλλα κράτη, όπως το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία, που δείχνουν ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και πολλά κράτη της Δυτικής Ευρώπης δεν το κάνουν.

Οι χώρες που αναγνώρισαν φέτος την Παλαιστίνη είναι οι Μπαχάμες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Τζαμάικα και τα Μπαρμπάντος.

Οι χώρες που αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος (Πηγή: Newsweek)

Στην τελευταία ψηφοφορία που τέθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ψήφισμα που έδινε μία σειρά από δικαιώματα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης στην Παλαιστίνη, συγκέντρωσε την υποστήριξη των 143 κρατών, ενώ εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αντιτάχθηκαν και 25 απείχαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από δώδεκα χώρες που δεν αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, υποστήριξαν το μέτρο, ενώ άλλες που ήδη αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, όπως η Βουλγαρία, η Σουηδία και η Ουκρανία, επέλεξαν να απέχουν ή, στις περιπτώσεις της Αργεντινής, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Παπούα Νέας Γουινέας, να ψηφίσουν κατά.

Οι ΗΠΑ ήταν το μοναδικό μόνιμο μέλος που ψήφισε κατά της κίνησης αυτής σε προηγούμενη ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας το βέτο τους για να εμποδίσουν τη διαδικασία της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης να προχωρήσει σε διεθνές επίπεδο.

Η πίεση έχει επίσης αυξηθεί κατά του Ισραήλ για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα και τουλάχιστον εννέα έθνη έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ, έχουν μειώσει τις σχέσεις τους ή έχουν διακόψει τους δεσμούς τους εντελώς.

Αναγνώριση από το 2011 έως το 2023

Το Al Jazeera, κάνει μία αναδρομή στο πότε τα κράτη αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρει, η πρώτη συμφωνία του Όσλο υπογράφηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1993. Η συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ηγετών είχε σαν αποτέλεσμα την κάθε πλευρά να αναγνωρίζει την άλλη για πρώτη φορά.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης να τερματίσουν τη σύγκρουση που διήρκεσε δεκαετίες. Μια δεύτερη συμφωνία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1995. Οι συμφωνίες του Όσλο υποτίθεται ότι θα έφερναν την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων με τη μορφή ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Παλαιστίνιος πρόσφυγας κρατά τη σημαία της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη, Ισπανία, 21 Ιουλίου 2015 (Πηγή: REUTERS/Juan Medina)

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο, μέχρι τις 4 Μαΐου 1999, υποτίθεται ότι θα υπήρχε μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Ωστόσο, το 2000 σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα.

Το 2011, παρά την αποτυχία της Παλαιστίνης να ενταχθεί στον ΟΗΕ μετά από εκστρατεία για πλήρη ένταξη, η UNESCO χορήγησε στους Παλαιστίνιους πλήρη ένταξη στον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ, οδηγώντας τις ΗΠΑ στην αποχώρηση από τον οργανισμό. Το 2012, η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε «κράτος παρατηρητή μη μέλος» και το 2015, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως μέλος.

Το 2014, η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που αναγνώρισε την Παλαιστίνη.

Αυτές είναι οι χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη από το 2011 έως το 2023:

  • 2023: Μεξικό
  • 2019: Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
  • 2018: Κολομβία
  • 2015: Αγία Λουκία
  • 2014: Σουηδία
  • 2013: Αϊτή, Βατικανό
  • 2012: Ταϊλάνδη
  • 2011: Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ, Ουρουγουάη, Λεσότο, Νότιο Σουδάν, Συρία, Λιβερία, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Μπελίζ, Δομινίκα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γρενάδα, Ισλανδία

Αναγνώριση από το 2000 έως το 2010

Οι χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη κατά την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας:

  • 2010: Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Ισημερινός
  • 2009:Βενεζουέλα, Δομινικανή Δημοκρατία
  • 2008:Κόστα Ρίκα, Λίβανος, Ακτή Ελεφαντοστού
  • 2006: Μαυροβούνιο
  • 2005: Παραγουάη
  • 2004:Ανατολικό Τιμόρ

Αναγνώριση από το 1989 έως το 1999

Ακολουθούν τα έθνη που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα:

1998: Μαλάουι

1995: Νότια Αφρική, Κιργιστάν

1994: Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Παπούα Νέα Γουινέα

1992: Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Γεωργία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

1991: Εσβατίνι1

989:Ρουάντα, Αιθιοπία, Ιράν, Μπενίν, Κένυα, Ισημερινή Γουινέα, Βανουάτου, Φιλιππίνες

1988

Στις 15 Νοεμβρίου 1988, στα πρώτα χρόνια της πρώτης Ιντιφάντα, ο Γιασέρ Αραφάτ, πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανακήρυξε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Η Αλγερία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη.Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη το έκαναν ως μέρος του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

1988: Λιβύη, Μαλαισία, Μαυριτανία, Μαρόκο, Σομαλία, Τυνησία, Τουρκία, Υεμένη, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Κούβα, Ιορδανία, Μαδαγασκάρη, Μάλτα, Νικαράγουα, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία, Ζάμπια, Αλβανία, Μπρουνέι, Τζιμπουτί, Μαυρίκιος, Σουδάν, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Γκάμπια, Ινδία, Νιγηρία, Σεϋχέλλες, Σρι Λάνκα, Ναμίμπια, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Βιετνάμ, Κίνα, Μπουρκίνα Φάσο, Κομόρες, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Καμπότζη, Μάλι, Μογγολία, Σενεγάλη, Ουγγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Βόρεια Κορέα, Νίγηρας, Ρουμανία, Τανζανία, Βουλγαρία, Μαλδίβες, Γκάνα, Τόγκο, Ζιμπάμπουε, Τσαντ, Λάος, Σιέρα Λεόνε, Ουγκάντα, Δημοκρατία του Κονγκό, Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Γκαμπόν, Ομάν, Πολωνία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μποτσουάνα, Νεπάλ, Μπουρούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μπουτάν, Δυτική Σαχάρα.

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024